Google Drive извървя дълъг път на развитие, за да е нещо повече от онлайн инструмент за преглед и редактиране на документи. Днес услугата е напълно функциониращ офис пакет. Това, което обаче много хора не осъзнават, е способността да се направи много повече от това само да преглеждате PDF файлове.

 

Google Drive предлага много възможности, които са вградени в услугата, но има и много приложения на трети страни, които разширяват нейната полза и функционалност. От pcworld  ще ни покажат няколко фантастични начини по които можем да използваме Google Drive.

 

Не пропускайте да научите повече и за тези 8 полезни неща, които може да правите в Google Drive, както и за тези  5 разширения за Google Drive, които трябва да използвате

Ето 10 съвета за пълноценно използване на PDF файлове в Google Drive:

 

1. Запишете Google Drive от Chrome

Google Chrome предлага страхотна възможност за преглед на PDF файлове, но може да направите много повече от това като например да запазвате уеб страници в компютъра си като PDF файлове. Това, което може би не знаете обаче  е, че ако сте влезли в Chrome, можете да ги запишете на Google Drive.

Кликнете на Printer в долния десен ъгъл, а след това вместо печат, кликнете върху бутона Change . Превъртете надолу Local Destinations до Google Cloud Print секцията, където ще видите Save to Google Drive.

 

2. Търсене на текст от PDF файлове

OCR (оптично разпознаване на символи) е технология, която позволява на текст от изображения и PDF файлове да се чете и да се превръща в документ за търсене и редактиране. За да направите това в Google Drive, кликнете с десния бутон на PDF файла, след това  Open with > Google Docs. След като сте го отворили в Google Docs формат, го запишете отново и ще може да търсете текст в него.

 

3. Изтегляне на всеки документ като PDF

Ако имате документ в различен от PDF формат, който искате да конвертирате в PDF, добре е да знаете че този процес е прост. Отворете документа и кликнете върху  File > Download as > PDF Document.

 

4. Сканиране на PDF с мобилното приложение

Запазването на рецепти, разписки, бележки и друга информация в облака е удобство, особено с OCR технологията на Google Drive. За да започнете само кликнете върху иконата на фотоапарат отбелязана като Scan.

 

Document Scanner for Google Drive (само за Android) наистина е доста впечатляващ. Той автоматично открива краищата на хартията и променя изображението във висок контраст. След като снимката е направена, ще видите някои опции за редактиране в горния десен ъгъл. Знакът плюс "+" в долния ляв ъгъл ви позволява да поставите няколко снимки заедно и да ги качите като един PDF файл. След като сте готови, натиснете "check mark" в долния десен ъгъл и преминете към именуване и го запишете в папка на Google Drive.

 

5. Анотиране на документи

Notable PDF е разширение за Chrome, което превръща браузъра в перфектния PDF четец като ви предлага възможности за подчертаване, зачертаване, добавяне на коментари и текст и други.

 

6. Попълване на PDF файлове

Вграденият PDF viewer в Chrome работи чудесно за попълване на интерактивни PDF файлове, но ако трябва да добавите отметки, подписи или повтаряща се информация, добре ще е да потърсите помощ от допълнителни услуги, като например,  HelloSign или DocuSign.

 

7. Изпращане на PDF файлове като факс

HelloFax е услуга, която ви позволява да изпращате и получавате факсове, без факс машина. За повече информация кликнете тук.

 

8. Обединяване на няколко PDF файлове

PDF Mergy е много лесен за използване инструмент. Ако PDF файловете са на една и съща локация в Google Drive, изберете ги, натиснете с десния бутон на мишката и изберете “Open with” и кликнете върху “PDF Mergy”.

 

9. Разделяне на PDF файлове

Инструментът от който имате нужда за тази цел е PDFSplit! Отворете PDF файла в Google Drive, кликнете върху “Open with” в най-горната лента и изберете PDFSplit! След като вече сте на PDFSplit! страницата, ще видите, че файлът вече е там и може да го разделите.

 

10. Защитете PDF файловете си

PDFProtect! ви позволява да защитите с парола и да зададете ограничения за ползване на всеки един от вашите PDF файлове.