Без съмнение възможността за свързване с интернет независимо къде се намираме е страхотна. Това обаче не е единственното преимущество на Wi-Fi технологията. Специалистите от различни области отдавна са открили какво безценно богатство може да се окаже безжичната технология.

 

Някои услуги могат да се настройват от доставчика ви от улицата, без да се налага да влизат в домовете ви. Освен това, много тестови устройства за автомобили са по-удобни за употреба с Wi-Fi, отколкото с предишните си кабелни версии. Да не споменаваме и опциите за контол на компютри в мрежата, или стартиране на устройства от разстояние.

 

Възможностите са повече от обикновено свързване с интернет. В тази статия ще направим преглед на 10 полезни приложения на Wi-Fi за широката публика.


1. Превърнете смартфона си в дистанционно управление

Ако всички компютри в дома ви са свързани към Wi-Fi мрежа, можете лесно да свържете вашия смартфон към същата мрежа и да ги управлявате с него. С приложения като Remote за iPhone и iPad, и Gmote за Android вече няма да ви се налага да ставате от дивана.

 

2. Изпратете файл до вашия принтер от  всеки компютър или смартфон

Не се нуждаете от пет принтера в дома си, само за да може да печатате във всяка стая. Вместо постоянно включване и изключване на принтера от ноутбука, можете да печатате безжично с всеки компютър. Всичко от което се нуждаете е да споделите принтера си и да го настроите за самостоятелен печат (настройки за standalone print server) ако не е свързан към компютър. Освен това можете да разпечатвате файлове директно от своя смартфон като използвате Dropbox.

 

3. Изпратете съобщение от вашия смартфон до вашия компютър

Ако имате Android телефон може да изпращате разговор, SMS, и съобщения за състоянието на батерията директно в Windows, в Mac с Growl, или в Linux PC през Wi-Fi с приложението Android notifier.

 

4. Свържете смартфона си към домашния компютър, за да ползвате неговия интернет от всяко място

Понякога може да не е лесно да намерите безжични мрежи около вас докато сте навъ. Вместо да се търсите, можете просто да използвате телефона си като безжичен рутер и да свържете телефона си към интернет услугата на домашния ви компютър. Независимо дали имате Android телефон, който използва приложението Wireless Tether за тази цел, или Jailbroken iPhone с приложението PDAnet, винаги ще имате достъп до интернет (стига да си плащате за телефонните услуги, разбира се).

 

5. Стриймвайте филми към всеки телевизор у дома

Вместо да поддържате огромна колекция от DVD филми можете да rip-вате филмите си направо към някое XBMC устройство и да си направите доста приличен медиен център като стриймвате видео по Wi-Fi към който и да е HTPC телевизор в дома ви. Същото важи и за случаите когато имате Xbox или Playstation под ръка. Възможностите са наистина много – на практиак всяка операционна система, приложение, или протокол могат да ви бъдат от полза, за да прехвърлите безжично филми.

 

6. Споделяйте файлове между два компютъра

Вярно, споделянето на файлове по една и съща Wi-Fi  мрежа не е най-бързият начин, но със сигурност е един от най-лесните за прехвърляне на файлове от един компютър на друг.

 

7. Прехвърляйте безжично снимки от цифровия си фотоапарат

Една Eye-Fi безжична SD карта е идеална за всеки цифров фотоапарат. Багодарение на нея може да прехвърляте снимки от цифрови камери на компютъра или всички iOS. Ако желаете, можете дори да качвате снимки на Flickr, Facebook, и Picasa директно от фотоапарата.

 

8. Синхронизирайте музикалната си колекция, фото колекцията си, или другите файлове с вашия смартфон

Wi-Fi дава много възможности за синхронизиране. Вие може да синхронизирате вашия  Android телефон с iTunes, Winamp, или да синхронизирате вашия iPhone с PhotoSync.