Нямате уеб камера, а трябва да проведете спешен видео разговор по Skype или друга видео-конферентна услуга? Или може би вече имате уеб камера, но искате да добавите и втора?

 

Всичко, от което се нуждаете в тези случаи е вашият Android телефон и подходящо приложение. В Google Play ще откриете много приложения, които могат да превърнат  вашия смартфон в удобна, преносима уеб камера. От PC Mag обаче ще ни запознаят само с най-добрите.

 

Преди да разберете кои са те, кликнете тук за да научите как може да разберете дали уеб камерата ви шпионира? Тук пък ще научите как лесно да предпазите уеб камерата си от хакери. И така, как да използваме смартфона като камера на компютъра си?

 

1. DroidCam

DroidCam се предлага в две части – приложение за Android, което е безплатно за изтегляне от Google Play (премия версия за $ 4 също е на разположение) и десктоп клиент, който е на разположение от www.dev47apps.com/droidcam за Windows и Linux. Започнете с инсталирането на Android приложението, след това преминете към вашия настолен компютър. След като изтеглите файла, разархивирайте го и го стартирайте, като следвате инструкциите на екрана.

 

Въпреки, че безплатната версия на DroidCam предлага някои добри възможности, тя не е толкова добра колкото би ни се искало. Например, може да използвате уеб камерата само в пейзажен режим, увеличението е ограничено, както и резолюцията, яркостта и някои други контроли, които се намират в менюто в долната част на десктоп клиента. За да ги активирате ще трябва да преминете към платената версия на DroidCam.

 

2. IP Webcam

Една силна алтернатива на DroidCam е IP Webcam. Приложението се предлага безплатно в Google Play, с възможност за преминаване към премия версия за $ 3,99. Десктоп клиентът може да бъде изтеглен от ip-webcam.appspot.com. IP Webcam изисква от вас да въведете вашия уеб браузър. Само Chrome и Firefox се приемат, така че потребителите на Windows не могат да използват Internet Explorer.

 

3. EpocCam

Друго безплатно приложение с про опция ($ 7) е EpocCam. То изисква Windows или Mac OS X драйвери от www.kinoni.com, които трябва да бъдат инсталирани на вашия компютър, преди да започнете. Приложението е съвместимо със Skype, Windows Live Messenger, Google+ Hangouts, Facebook Video Calling, Chatroulette, YouTube и други уеб приложения. EpocCam е много подходящ ако имате нужда от камера за да наблюдавате бебето си, шпионска камера, охранителна камера, камера за наблюдение на домашни любимци.