Вашите стари телефони и таблети не трябва да се превръщат в електронни отпадъци. Може и да сте свикнали с подобна идея ако сте гледали историята на забавното роботче Уоли и да си мислите, че това е неизбежно, но това е филмова история, а вашият живот може да бъде различен.

 

Най-малкото може да следвате правилото, че фантазиите са полезни само ако ви променят за добро. По тази причина е добре да научите няколко полезни съвета за това каква полза може да имате от едно старо мобилно устройство.

 

Според специалистите, непотребен смартфон или таблет няма. Има само такъв манталитет, който вероятно е повлиян от погрешни действия и в други подобни случаи. На практика, старите мобилни джаджи могат да ви вършат добра работа като „реновирани помощници“ на вашия компютър.

 

Ето някои от най-добрите начини да използвате повторно старите сi устройства според PC World.

 

1. Превърнете своя таблет във втори монитор

Една много добра идея за стария ви таблет е да го превърнете в допълнителен втори монитор за вашия компютър. Дори и таблетът ви да е 7-инчов, можете да го използвате като допълнителен екран, за да следите постоянно мигновените съобщения, електронната си поща или социалните мрежи. Ако работите със снимки, видео или музика, един втория екран може да ви послужи като специално място, в което да разположите лентата с инструменти. Много добро приложение за тази цел е Air Display, което има цена $10 и е налично за iOS и Android.

 

2. Използвайте смартфона си като безжична сензорна мишка

Какво ще кажете да използвате стария си смартфон като сензорна мишка към компютъра си? По този начин няма да се налага да сте като ‘залепени’ за бюрото си, тъй като ще може да го управлявате и от разстояние. Ще смаете приятели и колеги като видят каква умна идея ви е осияла. Всичко. от което имате нужда е подходящо за целта приложение. За iPhone идеалното решение е безплатното приложение Mobile Mouse, което поддържа жестове. Ако искате да добавите допълнителни функции ще трябва да платите $ 2 за Pro версията. Ако имате Android устройство използвайте Unified Remote.

 

3. Превърнете своя таблет в истински команден център

С малко усилие и няколко долара таблетът ви може да се превърне в нещо повече от просто един допълнителен тракпад. От сензорния му екран може бързо да стартирате приложения и да изпълнявате команди много по-бързо, отколкото с мишката. Потребителите на iPad трябва да тестват приложението Actions, което има цена $5 и ви позволява да създавате бутони за всички неща, които най-често правите на вашия компютър. За Android, платената версия на Unified Remote се доближава до възможностите които предлага Actions.

 

4. Посветете старата си джаджа на разговорите и видео чатовете

Ако работите с малък лаптоп или по-стар компютър с ограничена процесорна мощ, но все пак искате да разтоваряте по Skype, Google Hangouts или други приложения за видео чат може да използвате телефона си или таблета си. Това лесно може да се постигне. Всичко, от което се нуждаете е телефон или таблет с предна камера и евтина стойка на която да поставите устройството.

 

5. Създайте настолен калкулатор или скенер за документи

С приложения като PCalc за iOS и Real Calc за Android може да превърнете старо устройство в настолен калкулатор. И двете приложения са безплатни, но можете да преминете към платените им версии, ако имате нужда от повече функции. Друго подходящо приложение на стария ви смартфон е да го използвате като скенер за документи. Приложението CamScanner е налично както за iOS така и за Android и ще откриете, че е много полезно за целта. С платената версия добавяте повече функции. 

 

6. Създаване на малък файлов сървър

От гледна точка на съхраняването, старите телефони или таблети не може да се сравняват с мрежов твърд диск. Но те са достатъчно добри за съхраняване на документи или на малък брой медийни файлове, особено ако можете да използвате с тях  microSD карта за допълнителна мощност. Мобилните устройства могат да работят цял ден с едно зареждане на батерията им, така че вие все още можете да получите достъп до вашите файлове дори и след като сте изключили компютъра си. За да прехвърляте файлове на вашия телефон или таблет, трябва просто да го включите във вашия компютър и чрез плъзгане и пускане да направите това. Или можете да автоматизирате процеса. За целта обаче ще трябва да инсталирате BitTorrent Sync на вашия PC и вашия телефон и да използвате опцията “sync folders”. Най-лесният достъп до файловете ви за Android е чрез приложението AirDroid. Инсталирайте приложението на вашия телефон и си създайте профил, а след това можете да посетите web.airdroid.com от всеки браузър и ще получите достъп до файловете си.