Moбилните ни устройства се превърнаха в най-популярните джаджи за намиране на информация и основно средство за достъп до приятелите ни в социалните мрежи. На практика те са всичко, от което имаме нужда в ежедневието си.

 

Твърде често обаче, инсталирането на много приложения и съхраняването на снимки или видео ни кара да се разочароваме от вградения капацитет за съхранение на данни и да търсим начин да решим този проблем.

 

Ако смартфонът ни има слот за microSD карти, проблемът ни може лесно да се реши, защото това ни позволява лесно да преместим там музиката, филмите и снимките си и дори някои приложения на microSD картата.

 

Затова въпросът как да изберем microSD карта за Android джаджата си е от огромно значение. Ето какво трябва да знаем по темата според PC Mag.

 

Оказва ли влияние microSD картата върху производителността на телефона ни?

Най-важният въпрос е дали изборът на microSD карта оказва влияне върху производителността на вашия телефони. Отговорът на този въпрос е, че скоростта на пренос на данни на картата оказва влияние на прозиводителността. Причината е, че по-високата скорост ще позволява по-бързо прехвърляне на данни от картата към устройството. Освен това много по-бързо ще отваряте приложенията, които съхранявате на microSD карта.

 

Имайте предвид обаче, че отварянето на приложения които са на карта с памет обикновено се отварят малко по-бавно, отколкото ако ги съхранявате на вътрешната памет на смартфона си, защото има още едно ниво на комуникация между телефона и microSD карта, която трябва да бъде извършена.

 

Каква е разликата между SDHC и micro SDXC?

В магазина ще установите, че има два формата за microSD карти – SDHC и micro SDXC. Разликата между тях е в количеството данни, което те могат да съхраняват. SDHC (Secure Digital High Capacity) съхраняват до 32 GB, докато SDXC (Secure Digital Extended Capacity) – 64 GB и повече.

 

Повечето модели устройства от нисък клас не поддържат SDXC micro SD карти. Така че е важно да проверите съвместимостта на картата памет с телефона си. Съхранението на повечето SDXC карти достига до 128 GB, а миналия месец Sandisk представиха и първата в света 200 GB micro SDXC карта.

 

Какво е значението на класа при microSD картите?

МicroSD картите се предлагат в няколко различни класа – клас 2, 4, 6, 8 и 10. Въпреки че тези цифри може да не означават нищо за вас, те в действителност имат значение, тъй като отразяват минималните ставки, при които тези карти поддържат трансфера на данни. Така например карти от Class 2 четат и записват данни на 2 MB / сек, докато Class 10 картите го правят на 10 MB / сек.  

 

Какво обозначава UHS стандарта при micro SD картите?

От 2009 година насам някои microSD карти са UHS-1 или UHS-3 съвместими. Докато на теория UHS картите могат да достигнат скорост на трансфер до 312 MB/сек, вие реално няма да може да достигнете тази скорост защото в момента никой модел смартфон не поддържа UHS стандарта. Ето защо на този етап UHS стандарта не дава голяма разлика в скоростта на трансфер на micro SD картите.