Днес повечето от нас имат смартфони и таблети, но когато трябва да вършат сериозна работа те предпочитат да използват лаптопа си. Закупуването на нов мобилен компютър обаче не е лесна задача.

 

На пазара ще откриете голямо разнообразие от размери, характеристики и цени, което прави избора на подходящото устройство истинско предизвикателство. С малко усилие и информираност по темата ще може да си купите лаптоп, който да отговаря на вашите нужди и желания.

 

Ето как да изберем подходящ лаптоп.

 

Операционна система

Две са доминиращите операционни системи при лаптопите: Windows и Mac, но на пазара може да намерите модели с Chrome OS и Ubuntu. И четирите платформи имат своите плюсове и минуси. Лаптопите с Windows са най-популярните, защото се предлага многообразие от модели в широк ценови диапазон, а и потребителите познават много добре тази платформа.  

 

Размер

Лаптопите, независимо с каква операционна система са, обикновено се категоризират в зависимост от техния размер на екрана, измерен по диагонал. Размерите варират от 12 до 18 инча. Най-популярният размер за ноутбуци е 15-инча, но тези устройства обикновено тежат от 2,3 до 2,7 килограма, което е неудобство ако възнамерявате да носите постоянно със себе си ноутбука. Лаптопите с 13- или 14- инчови екрани обикновено тежат между 1,4 и 1,9 килограма и осигурява най-добрия баланс между преносимост и използваемост.

 

Процесор

Повечето модели лаптопи, таблети, хибриди и дори настолни компютри използват Intel CPU, като в момента компанията предлага пето поколение на своята Core i-серия процесори – Core i3, Core i5 или Core i7. Някои много тънки модели използват Intel Core M процесори, но при тях тествоете за производителност и живота на батерията са разочароващи.

 

Изгодните лаптопи, както и много малки хибриди имат Intel Atom, които са с по-ниска консумация на енергия и са добри за уеб сърфиране и видео стрийминг, но неизбежно ще се разочаровате ако разчитате на тях за всекидневните си бизнес задачи. Intel Core i5 CPU ще ви осигури по-голяма производителност. Геймърите не трябва да се съгласяват на модел с процесор под Core i7.

 

Твърд диск / SSD

Ако имате избор, предпочетете модел с Solid State Drive (SSD) пред такъв със стандартен хард диск, тъй като SSD дисковете предлагат от два до три пъти по-висока скорост от механичните дискове. Въпреки това, SSD дисковете обикновено са по-скъпи и се предлагат в много по-малък капацитет (128 или 256 GB). Ако не можете да си позволите SSD диск или ако имате нужда от по-голям капацитет, опитайте 7200- rpm  хард диск пред 5400- rpm хард диск. Дори ако имате няколко филми и игри на вашия твърд диск, 320 GB трябва да са повече от достатъчно пространство, но 500 GB или 750 GB дисковете обикновено не струват много повече.

 

Портове

Днес стандартните 15,6- инчови лаптоп имат по около три USB 3.0 порта, които са по-бързи от по-старата USB 2.0 версия, един видео HDMI изход, един жак (за слушалки и микрофон), както и порт за Ethernet кабел. При малките модели лаптопи може да разплагате само два USB порта. Ако никога не сте сте нуждаели от много допълнителни периферни устройства, това няма да ви се отрази. Но ако имате няколко външни твърди диска и искате да използвате мишка вместо тъчпад, ще трябва да се съобразите с нуждите си. Разделянето на портовете е възможно, но необходимите адаптери са обемисти и неудобни, така че е най-добре да си купите лаптоп с портове, от които ще имате нужда.

 

Оптично устройство

Почти всички съвременни модели 15-инчови и 17-инчови лаптопи се предлагат без оптично устройство. Ако все още използвате CD, DVD или Blu-ray ще трябва да си закупите външно оптично устройство.

 

Хибрид или традиционен модел ноутбук

От стартирането на Windows 8 OS ставаме свидетели на появата на различни модели хибридни устройства, които могат да се използват или като таблети или като ноутбуци. Ако ви харесва идеята понякога вашия лаптоп да преминава в режим на таблет, то Lenovo IdeaPad Yoga е универсален избор. Неговият екран може да се завърта на 360 градуса и лесно да се трансформира в таблет. Но ако искате максимално да се възползвате от гъвкавостта на тези устройства като получите самостоятелен таблет, то изберете модел с разглобяем дизайн. 

 

Вижте каква е разликата между двете версии на Office за Windows 10