Предимството на Wi-Fi е, че можете да използвате вашите джаджи навсякъде в дома си. Искате да сърфирате в интернет с таблета докато си почивате на дивана? Или пък искате да изтеглите най-новите рецепти на лаптопа си в кухнята? Чудесно, всичко това е възможно.

 

За съжаление обаче нещо толкова полезно като Wi-Fi, все още има редица неудобства, с които трябва да се справяме. Едно от тях е сигурността. От PC World ще ни покажат 4 начина да защитим WiFi мрежата си от хакери.

 

Съветите са полезни за всички потребители. Не пренебрегвайте информацията на анализаторите от медията, тъй като тя може да ви спести много главоболия, за които в момента дори не подозирате.

 

1. Защитете рутера си

Първото нещо, което трябва да направите, когато си купите рутер е да си осигурите максималната възможна сигурност и защита. Това означава да използвате правилното криптиране за данните си, да промените паролата, която е по подразбиране на рутера и да промените името на мрежата или SSID. Кликнете тук, за да разберет как да спрете хакерските атаки към WiFi рутера си.

 

2. Споделяйте безопасно

За да защитите вашата мрежа добре е да държите всичките си приятели и гости надалеч. Какво да правим обаче когато имаме гости или организираме парти и трябва да осигурим достъп до интернет? Кликнете тук, за да разберете как безопасно да споделяте домашната си Wi-Fi мрежа с приятели. Много рутери ви позволяват да създадете две безжични мрежи, които могат да работят едновременно: една за вас, а другата за вашите гости например. Ползата от това е, че можете да използвате парола за сигурност, с която да защитите основната си мрежа и всички домашни устройства, които са свързвани с нея, докато все още предлагате на вашите гости достъп до интернет чрез втората мрежа.

 

3. Актуализирайте вашите джаджи

След като сте активирали криптирането и името на мрежата, всички безжични джаджи свързани към мрежата ще бъдат ‘изпъдени‘ от нея.

- За лаптопи – Отидете в Control Panel>>Network And Sharing Center>>Connect to a Network. Намерете новия SSID на рутера, въведете новата парола и ще бъдете свързани.

- За смартфони или таблети – Отидете във вашите Wi-Fi настройки, изберете вашия SSID от списъка с наличните мрежи. След това въведете новата си парола и ще се свържете.

- Ако имате настолен компютър свързан към вашия рутер с Ethernet кабел, тези промени няма да го засегнат. Можете също така да свържете лаптопа си към вашия рутер с кабел, за да промените настройките, ако нещо се обърка и не можете да се свържете отново с рутера безжично.

- За други джаджи като например, смарт телевизори, конзоли за игра, и така нататък, проверете техните ръководства за да видите как да актуализирате настройките на Wi-Fi.

- Някои рутери и джаджи имат WPS или Wi-Fi Protected Setup. Това означава, че трябва да натиснете бутона WPS на рутера и бутона WPS на джаджата по едно и също време и настройките ще станат автоматично.

 

4. Бъдете внимателни за измамни мрежи

Един любим трик на хакерите е да създават измамни мрежи, които са в близост до вашата и имат сходни имена.  Ето защо е добре от време на време да използвате приложения като  Network Analyzer (Apple) или Wi-Fi Analyzer (Android), или Windows програма като Vistumbler за да следите мрежите около вас и да реагирате бързо ако установите наличието на дублиращи се или подвеждащи имена на мрежи.