Всеки потребител познава добре ситуацията, в която компютърът му спира да работи. Може да е докато правите нещо важно, може и да е докато сърфирате в интернет. Във всеки случай няма да се почувствате приятно.

 

Така че, никой в днешно време не е застрахован от това компютърът му да спре да работи или да не иска да се зареди. В такива моменти, наред с обмислянето на възможностите за ремонт или пълната подмяна на компютъра ви, трябва да мислите и за това как да възстановите файловете си, които съхранявате на повредения компютър.

 

Това разбира се, важи най-вече за работа с личния ви компютър, тъй като в службата навярно имате опции да се справите с негативните последствия с помощта на отдела за поддръжка. Какво можем да направи, за да се защитим срещу загуба от данни, когато сме у дома?

 

Според анализаторите от PC World съществуват няколко възможности. Ето кои са те:

 

1. Редовно архивиране на данните

Ако имате добрия навик да архивирате файловете си няма за какво да се притеснявате, защото по всяко време може да си възстановите информацията. Това не изисква достъп до компютъра.

 

2. Опитайте да стартирате компютъра си в авариен режим („Safe Mode“)

Ако не разполагате с архив на файловете си опитайте да заредите компютъра в авариен режим („Safe Mode“). В Windows 7 и по-ранни версии, това става като стартирате компютъра и бързо и многократно натиснете клавиша F8 преди Windows да започне да се зарежда. Ако успеете ще видите менюто за стартиране, от което можете да изберете Safe Mode. В Windows 8 е по-сложно, но натискането на F8 или Shift + F8 трябва да помогне. След като заредите операционната система в Safe Mode използвайте Windows Explorer (File Explorer в Windows 8), за да намерите файловете си и да ги запишете на външен диск.

 

3. Използвайте Live („на живо“) Linux дистрибуция от CD или флаш устройство

Друг вариант е да копирате файловете от диска като използвате така наречената Live („на живо“) Linux дистрибуция от CD или флаш устройство. Live дистрибуциите са версии на Linux операционната система, която не се нуждае от инсталация върху хард диск, за да се зареди, а работи директно от преносимия носител като ISO файл. Ако не разполагате с оптично устройство на счупения си компютър, използвайте Universal USB Installer, за да създадете стартиращо флаш устройство. Трябва да знаете, че почти всяка Linux дистрибуция има Live версия. Може да използвате популярната и мощна Ubuntu, малката и бърза Puppy, както и инструмента PartedMagic, който предлага много инструменти за възстановяване. След като достъпите хард диска си чрез Linuxще можете да копирате файловете си.

 

4. Свалете хард диска и го монтирайте на друг компютър

Ако и това не помогне, ще трябва да извадите твърдия диск и да се заемете с него чрез друг компютър. След като сте премахнали диска, използвайте SATA-USB адаптер, за да го включите временно във външен диск, така че да можете да се свържете с него на друг компютър. Тези адаптери обикновено имат цена около $ 20.

 

5. Използвайте платени услуги

Ако все още нямате успех, ще трябва да използвате професионални услуги за възстановяване на данни, което може да ви струва стотици или дори хиляди долари.