Компютрите днес са се превърнали в основен архив на лични документи и снимки и потребителите стават толкова зависими от тях за личния си живот, че понякога могат да изпаднат в неприятни ситуации.

 

А когато имате проблеми с хард диска или по невнимание изтриете важен файл, нещата като че ли вървят от лошо към по-лошо, защото все пак става въпрос за вашите данни. В такива случаи е добре да имате една полезна програма в своя арсенал, която да ви спаси в труден момент.

 

PhotoRec е безплатен софтуер за възстановяване на данни - файлове, видео, документи и архиви от твърди дискове, CD-ROM  и загубени снимки от цифров фотоапарат. Имайте предвид, че когато стартирате PhotoRec, трябва да изпратите възстановените данни към друго устройство за съхранение на данни, защото в противен случай вие ще презапишете данните, които търсите.

 

Ако искате да научите как да възстановите изтрити снимки, видео и документи, вижте инструкциите на CIO за това как да изтеглите и ползвате програмата:

 

Стъпка 1.

За да изтеглите програмата, отидете на страницата за изтегляне на PhotoRec и кликнете върху големия зелен бутон с надпис „TestDisk Free download“. PhotoRec се предлага заедно с тази  програма, TestDisk, с която можете да възстановявате загубени дялове и да поправяте повредени Bootable дискове. Тя обаче е определено за техничари, така че можете просто да се откажете от нея ако не ви трябва и да се придържате към използването само на програмата PhotoRec.

 

Стъпка 2.

Когато изтеглянето приключи, извлечете файловете от компресираната папка. След като извлечете файловете, отворете папката и намерете приложението PhotoRec_Win.

 

Стъпка 3.

Преди да продължите, трябва да създадете нова папка на вашия десктоп, където да държите файловете, които PhotoRec възстановява.

 

Стъпка 4.

Стартирайте PhotoRec. В началото може да ви се стори, че тази програма не е за вас, но ако следвате инструкциите стъпка по стъпка ще можете да възстановявате файловете, от които се нуждаете без никакъв проблем.

 

Стъпка 5.

Използвайте клавишите със стрелките и Еnter бутона, за да се движите в програмата, след като тя е отворена. Първият екран ще покаже наличните устройства за сканиране, между които ще са и свързаните USB външни дискове, ако има такива. Изберете устройството, което искате да сканирате (като вашата карта памет на камерата например) с помощта на клавишите със стрелки и натиснете бутона Enter, за да направите избора си.

 

Стъпка 6.

След това PhotoRec ще ви пита за типа на файловата система, като опцията „Other“ („Други“) е избрана по подразбиране. Съветваме ви да я оставите, тъй като по този начин програмата сама ще „разбере“ каква е файловата ви система и няма да допуснете грешка ако не сте достатъчно технически грамотни.

 

Стъпка 7.

Когато стигнете до екрана „Please choose if all space needs to be analyzed“ („Моля изберете ако искате анализ на цялото пространство за съхранение“) изберете опцията „Free“ („Свободно пространство за съхранение“), за да може PhotoRec да сканира наскоро освободените пространства и да открие онези снимки или документи, които са били изгубени поради случайно изтриване.

 

Стъпка 8.

Следващият екран ще ви помоли да изберете диска където да бъдат изпратени възстановените файлове. Използвайте клавишите със стрелки, за да превъртате нагоре и надолу в списъка, и натиснете клавиша с лявата стрелка, за да се върнете към вашия основен хард диск C: .

 

Стъпка 9.

Преди да продължите трябва да се върнете на Documents and Settings>>Desktop, за да откриете  новата папка на вашия десктоп, където да държите файловете, които PhotoRec възстановява. Когато намерите файла, който искате да възстановите, натиснете бутона „C“ от клавиатурата, за да го маркирате.

 

Стъпка 10.

PhotoRec ще започне сканиране на избрания диск веднага. Това може да отнеме повече от 15-30 минути. Но ако сканирането продължи повече може би случайно сте избрали да сканирате целия хард диск на компютъра или някой дял, който не е маркиран. В този случай трябва да натиснете Enter, за да спрете сканирането и да се върнете към основния екран.