С поевтиняването на USB-флаш паметта и SD-картите памет започваме да ги ползваме много повече и да записваме все повече информация върху тях. Но нараства и възможността по погрешка да изтрием от от тях нещо, което ни е необходимо. И макар и да има безброй много софтуерни продукти за възстановяване на изтрита информация, повечето от работят само при харддисковете на компютъра, съобщава ComputerWorld.

 

Мобилните запаметяващи устройства са предизвикателство за възстановяващия софтуер. За да се установи кои програми могат да възстановят изтрита информация е бил проведен тест. На две устройства - една 8GB SD карта памет и един 8GB флаш-диск са били записани еднакво количество файлове от всякакви формати - JPG, GIF, MP3, DOC, ZIP, PDF. След това файловете са били изтривани и възстановявани с различни програми, базирани на Windows OS. Тестът също така включвал и опит за възстановяване на файловете след бързо форматиране на паметта на устройствата (при бързото форматиране системата изтрива само информацията за директорията на им). Ето кои са били шестте най-добри програми:

 

1. CardRecovery

Програмата е направена за да възстановява главно файлове на карти памет, използвани при фотоапаратите. Работи единствено с форматите JPG, RAW и няколко видео-формата и няма да търси документи, архивни файлове или други, които ползваме в ежедневната си работа. Сканира 8GB за около 10 минути, но не може да работи с повредени устройства.


2. PhotoRec

Може би най-мощният инструмент от шестте. Възстановява файлове от почти всякакви устройства, дори такива, които са били увредени или форматирани. Файловите формати, които открива са над 390 типа, и то не само за изображения, както може да ни обърка името. Няма графичен потребителски интерфейс. Може да търси за изтрити файлове както на празните места в паметта, така и там, където вече съществуват нови. Има и функция "unformat", която анализира цялата памет. 

 

3. Recover My Files

Възстановява голямо разнообразие от файлови формати на конвенционалните FAT/NTFC дялове, а версиите ѝ Pro и Technician работят и с HFC и RAID. При стартирането програмата ни дава възможност да възстановим отделни файлове или цялата информация в паметта. Може да бъде настроена за по-повърхностно или по-дълбоко сканиране, в зависимост от което да засича по-често използвани или по-редки файлови формати. Бързото сканиране на 8 GB отнема около 9 минути, а бавното - 2 часа и 20 минути. Продуктът е достъпен на високата цена от $99,95.

 

4. Recuva

Програмата върши повечето работа автоматично, след като веднъж сме ѝ задали какво точно да възстановява - определен вид файлове, определен тип памет или всичко. Направлявания от "съветник" интерфейс прави работата с нея много лесен, а качественото възстановяване и това, че има безплатна версия, в която са включени всички функции (но няма осигурена поддръжка), я прави добър избор за потребителя.

 

5. Remo Recover (за Windows OS)

Съществуват три версии на програмата - Basic Edition за възстановяване на файлове, Media Edition - за изображения в RAW формат и Pro Edition за преформатирани дялове. Тя има добра скорост на сканиране и достатъчно широк обхват от файлови формати, за да свърши добра работа на потребителя. Но с нея трябва да бъдем колкото може по-прецизни, когато определяме вида на търсените файлове.

 

 6. Undelete 360

Има много удобен интерфейс, напомнящ за приложение от Office 2007, но не е автоматизирана като Recuva, а и е много по-слаба от нея. Тя сканира само структурата на директориите, без да извършва задълбочено претърсване на паметта. Също така класифицира като невъзможни за възстановяване някои файлове, които другите програми от списъка могат успешно да възстановят. Работи най-добре с наскоро изтрити данни.