Всички знаем, че уеб сайтовете се издържат с реклами, но това не означава, че трябва да ги приемаме за необходимото зло и да се примиряваме с тях. Как да блокираме рекламите от браузъра?

 

Съществуват браузър разширения за блокиране на рекламите, които от PC World ни препоръчват да използваме. Не подминавайте този съвет защото  когато изключите нежеланите изскачащи реклами, връзката става с три пъти по-бърза и можете да се насладите на сърфирането в Интернет.

 

Освен това ще се избавите и от рекламните тракери, които повдигат опасения за поверителност. Темата за целенасочените реклами е много актуална в наши дни. Ако обаче не знаете как точно сте следени, вижте кaк рекламодателите ни следят чрез смартфоните ни.

 

1. AdBlock Plus (Firefox, Chrome, Opera, IE)

AdBlock Plus е една от най-популярните програми за блокиране на реклами. Тя блокира всички видове HTML и Flash реклами, включително рекламни банери и разни мигащи, светещи петна, които изскачат от сайтовете. Освен всичко друго, софтуерът ви пази и от зловредни сайтове.

Изтеглете AdBlock Plus от тук

 

2. AdBlock (Chrome, Opera, Safari)

AdBlock няма връзка с AdBlock Plus. AdBlock е друга популярна програма за блокиране на реклами. Тя използва серия от филтри за автоматично блокиране на рекламите. Потребителите могат да се придържат към филтрите по подразбиране, да се абонират за допълнителни такива или дори да създават свои собствени.

Изтеглете AdBlock от тук

 

3. BluHell Firewall (Firefox)

Може да използвате BluHell Firewall, за да блокирате нежеланите реклами дори и на смартфона и таблета си, тъй като е изключително лека програма (само 30KB а не 700KB какъвто е случаят с другите популярни блокери на реклами).

Изтеглете BluHell Firewall от тук

 

4. HTTPS Everywhere (Chrome, Firefox, Opera)

HTTPS Everywhere е разширение създадено в резултат на сътрудничеството между Tor Project и Electronic Frontier Foundation. HTTPS Everywhere ползва криптирана връзка на сайтове, които поддържат такава. Това означава, че когато съществува защитена SSL версия на сайта, който сте посетили (HTTPS), HTTPS Everywhere автоматично ще ви пренасочи към защитена версия.

Изтеглете HTTPS Everywhere от тук

 

5. NoScript (Firefox)

С разширението NoScript можете да блокирате всякакви елементи базирани на JavaScript, както и базирани на Java приложения. Потребителите имат възможност да съставят черен списък с блокирани сайтове, да съставят база данни с опасни сайтове и още много възможности. 

Изтеглете от NoScript от тук

 

6.  Disconnect (Chrome, Firefox, Opera, Safari)

Disconnect е с отворен код и когато посетите страницата на разширението, тя автоматично разпознава дали използвате Chrome, Firefox, Safari или Opera. След това можете да инсталирате разширението буквално с няколко клика. Освен че блокира внушителен брой сайтове за следене (общо над 2000), Disconnect също така повишава скоростта на интернет сърфирането, тъй като използва с около 17 процента по-малко пропускателна способност на вашата връзка.

Изтеглете Disconnect от тук