Ако сте собственик на смартфон работещ с Android OS навярно оценяте всички възможности, които ви предлага той. Въпреки че Android с лекота побеждава в битката за пазарен дял с Apple и другите си конкурентни обаче, операционната система на Google трудно се справя в битката срещу зловредния софтуер.

 

За съжаление все още има потребители, които пренебрегват съветите на специалистите и не актуализират версията на платформата, с която работят устройствата им и в глобален мащаб много мобилни устройства все още работят с по-стари версии на Android, а това ги прави уязвими на зловреден софтуер.

 

Ето защо особено важно е Android потребителите да актуализират своите смартфони до най-новата версия на тази операционна система. Ако се питате как да актуализирате Android OS на смартфона си, вижте съветите на PC Mag:

 

Важен е производителят на смартфона

Преди да стигнете до процеса на актуализиране на платформата на вашия Android-базиран смартфон, на първо място следва да се отбележи, че способността ви да актуализирате може да бъде ограничена от производителя на устройството ви. Като цяло, по-новите модели смартфони от висок клас, направени от известни фирми по-често предлагат възможност за надграждане на Android, в сравнение с тези модели от нисък клас, направени от по-малко известни фирми.

 

Проверете версията на вашата Android джаджа

Второто нещо, което трябва да проверите преди да престъпите към актуализиране на операционната система на смартфона си, е с коя версия работи той. За целта отворете менюто ‘Settings’ и намерете етикета ‘About Phone’. Той може да е маркиран с икона на малка буква ’I’ oградена в кръг. Отворете менюто на About Phone и намерете етикета на Android версията. Под този етикет ще има поредица от числа, която съответства на определена версия на Android.

 

Ако тези цифри не ви говорят нищо отидете на тази страница, за да разберете точно на коя версия отговарят те. Най-новата версия на Android се нарича Lollipop, която се обозначава с цифрата 5.0. 

 

Архивирайте данните си

Преди да се актуализира едно устройство е добре да се направи резервно копие на данните съхранявани на него. Просто свържете смартфона си към компютър с USB / микро-USB кабел и запишете всяка важна за вас информация – контакти, снимки, или музикални файлове. Това ще гарантира, че няма да загубите всички данни, в случай че нещо се обърка по време на процеса на актуализация.

 

Заявка за актуализация

Сега, след като сте се убедили, че вашият смартфон е с по-стара версия на Android, време е за актуализация. Най-лесният начин да направите това е като използвате функцията ‘System Update’ или ‘Software Update’. Опцията ‘System Update’  трябва да се намира под настройките или в менюто ‘About Phone’. Тъй като това осигурява актуална информация директно на вашето мобилно устройство е добре да се свържете към Wi-Fi мрежа преди да започнете процеса на актуализация.

 

Докосването на бутона ‘System Update’ би трябвало да накара вашето устройство да провери за налични софтуерни актуализации. След приключване на изтеглянето, може да бъдете подканени да инсталирате актуализацията. Просто следвайте инструкциите на екрана. А след инсталацията, вашето устройство може да се рестартира. Уверете се, че сте инсталирали успешно новата версия на Android като проверите вашата версия на софтуера под менюто за телефона.

 

Добре е да знаете, че не всички Android смартфони ще предлагат тази опция. Ако не можете да намерите опцията ‘System Update’, това означава, че производителят на устройството не осигурява ъпдейти. При това положение единствено рутването на вашия Android смартфон може да ви даде възможност за софтуерни ъпгрейди.

 

Други методи за актуализация

Името на производителя на вашия смартфон трябва да се вижда ясно някъде на корпуса на устройството ви, а номерът на модела - в ‘About Phone’ менюто под таба ‘Settings’. Посетете уебсайта на вашия смартфон и потърсете информация за номера на модела, за да научите повече за процеса на актуализация за вашето устройство.