Дисплеите на мобилните ни устройства претърпяха невероятна еволюция в последните няколко години и вече видяхме първите смартфони с QHD резолюция на пазара. Екип от учени на University of Manchester работят над иновативна технология, която може да подобри допълнително възможностите на панелите. Методът им привлича внимание с това, че те откриват ефективен начин как да използват графен за производството на LED дисплеи, съобщава DigitalTrends.

 

Всъщност те използват един слой от този уникален материал в допълнение към стандартните компоненти, необходими за създаването на стандартен LED панел. Крайният резултат е нов полупрозрачен екран, който е с дебелина от едва 40 атома, който остава стабилен в продължение на няколко седмици. Досегашните опити на учените в тази сфера се разграждаха твърде бързо и стават неизползваеми само след няколко дни.

 

В дългосрочен план дисплеите с графен биха могли да променят изцяло визията и възможностите на смартфоните и таблетите ни. Технологията има потенциала да доведе до производството на мобилни устройства с гъвкави панели, които също така поддържат и 4K разделителна способност. Остава само да видим колко време ще отнеме на учените да намалят производствената цена на подобни дисплеи, за да ускорят навлизането им на пазара.