Чували ли сте за Google X? Това е тайна лаборатория, разположена в близост до централата на Google, където специален екип от учени и предприемачи се стремят да направят разтърсващи открития и технологии.

 

Не очаквайте в скоро време да видите междузвездни космически кораби и изобретяването на машина на времето, но това не означава, че откритията на компанията не са впечатляващи.

 

Служителите на Google са едни от най-ярките и интелигентни личности в технологичната индустрия и много пъти ни се струва че те са по-скоро роботи отколкото хора, но всички разбираме, че това са личности като всички нас, които се разболяват и имат нужди като обикновените хора.

 

Благодарение на Mashable можем да научим повече за няколко проекти на Google, които ще променят начина, по който живеем в рамките на следващите няколко години.

 

Какви важни неща знае Google за нас? Можете да получите достъп до определена ваша лична информация, съхранявана за вас онлайн ако кликнете върху тези 8 линка, които ще ви разкрият какво знае Google за вас. Не бързайте обаче да се стресирате, защото Googlе ни дава право на контрол над много от нещата, които се случват с нашите данни.

 

И така, разгледайте тези 4 интересни начина, по които Google ще се намеси в живота ни.

 

1. Доставка на поръчки до дома с дрони

Дроните заемат челно място в класацията на съвременните модерни технологии. Те са толкова гъвкави и ефективни, че скоро се очаква да преобразят много индустрии. Един от най-практичните начини за използване на безпилотни самолети е способността да се правят доставки по заявка. Може да не сте чували, но Amazon вече работи по този вид система за доставка а проекта им е наречен Prime Air.

 

Както може би се досещате и Google имат подобни планове,  но техния проект носи името Project Wing. От 2 години Google тихичко си разработва безпилотни летателни апарати, които могат да бъдат използвани за доставяне на пакети в бедстващи райони или за търговски цели. Дроните са проектирани да следват предварително програмиран маршрут с натискане на един бутон, летейки на височина 40 до 60 метра над земята. Една от целите на проекта е да автономните летящи роботи да доставят малки пакети като лекарства и батерии, които да се ползват за помощи при бедствия или за предоставяне на помощ в изолирани райони. 

 

Прототипите вече са изградени и тествани за доставка на пакети до отдалечени ферми в Куинсленд, Австралия. Страната бе избрана заради доста по-свободните си правила за употреба на дроните. Фермерите са получи бонбони, лекарства за кучета, ваксини за едър рогат добитък, вода и радиостанции. От Google обаче се надяват да ползват дроните и за доставка на стоки от магазините до домовете на потребителите.

 

 

2. Модулен хардуер

Project Ara е уникален проект на Google, чрез който компанията се опитва да създаде смартфон със сменяеми компоненти. Отворете тази статия, за да изгледате видеото, което разкрива как изглежда работещ смартфон Ara. Google планира през настоящата година да пусне на пазара модулните телефон Project Ara, така че трябва да се въоръжим с още малко търпение. Ако кликнете тук ще научите и за други 6 уникални джаджи със сменяеми модули.

 

3. Самоуправляващи се автомобили

Най-вероятно вече сте чували за безпилотните автомобили на Google. Макар все още да е почти невъзможно да се разминем с автомобил без водач на шосето, Google са доста напреднали в разработките и усъвършенстването на самоуправляващите се автомобили. Така че не е далеч бъдещето, когато безпилотните автомобили ще бъдат част от ежедневието ни, още повече че те са екологични и ще спомогнат за намаляване на отделянето на вредни емисии във въздуха. Те са по-сигурни тъй като при тях се елеминира напълно фактора на човешката грешка.

 

 

4. Революция в здравеопазването

Google не се страхуват да ‘разпрострат своите пипала‘ в области, които нямат директна връзка с приложения, реклами или Интернет. Миналата година те обявиха, че се създава нова компания, наречена Calico, която ще е насочена към извършване на биотехнологични изследвания и развитие. Основната цел на Calico е да се изправи срещу масовите заболявания в края на жизнения път. Лари Пейдж сподели пред Time, че намира откриването на лек за рак за изключително важно — то би могло да добави около три години към средната продължителност на живота на хората по света. Въпреки това, компанията ще се фокусира и върху по-масови заболявания, които действително са причината за понятието, известно като "естествена смърт".