Кредитни карти, номера на социални осигуровки, влизания в онлайн услуги – всеки от нас предава достатъчно лична информация чрез компютри и мобилни устройства, за да му се направи досие.

 

Всички тези данни може и да ви изглеждат незначителни, но опазването на неприкосновеността им може да бъде истински кошмар. Някои смятат, че записването на нещо на лист хартия е рисковано, но също толкова рисковано е и записването на данни в текстови или PDF файл.

 

Струва ли си обаче да криптирате своя хард диск заради няколко номера на сметки? По-доброто решение е приложение, което се нарича мениджър на пароли, които предлагат повече функции отколкото само пароли.

 

Има два различни типа софтуер – локален и уеб-базиран. Локалните програми съхраняват личните ви данни във файл на вашия хард диск, като някои ви позволяват да ги синхронизирате с други устройства чрез мрежови протоколи.

 

Уеб-базираните услуги съхраняват основно копие на вашите лични данни онлайн, което можете да синхронизирате с вашия компютър или мобилни устройства чрез клиентски софтуер .

 

Тъй като повечето потребители имат вродено недоверие към онлайн софтуера, от PC World ни предлагат списък с програми, които съхраняват данните ви само локално.

 

1. eWallet

eWallet, oт Illium Software е най-красивият и модерен личен органайзер. Софтуерното приложение ви позволява да въвеждате и преглеждате широк спектър от информация – от кредитни карти, пароли и комбинации за секретни брави до предписания за контактни лещи. eWallet  поддържа платформите Windows, OS X, Android, и iOS. Версията за Windows е с цена $ 20, а за останалите платформи $ 10.

 

2. DataVault 

Ascendo DataVault може да съхранява вашата поверителна информация за кредитни карти, банкови сметки, данни за вход и така нататък на вашия iPhone iPod Touch, iPad, BlackBerry, Mac и Windows настолни компютри, използвайки AES, най-мощната технология за криптиране. Богатият набор от функции включва синхронизация между мобилни устройства и настолни компютри, разширени опции за сигурност и множество настройки за персонализиране. Независимо коя платформа ползвате, DataVault  ще ви струва $ 10.

 
3. KeePass 2.25 

Ако имате нужда от сигурно място където единствено да съхранявате паролите си, KeePass 2.25 е най-добрата програма за вас. С нея можете да съхранявате вашите пароли в надеждно кодирана база от данни, която е заключена с една основна парола или key-disk. По този начин трябва да помните само една единствена парола или да съхранявате на сигурно място „диск-ключа“, за да можете да отключвате базата данни на KeePass Password Safe. Тя се криптира като използва най-добрите и най-използвани алгоритми за криптиране познати до момента – AES и Twofish. KeePass не е толкова подходящ за съхраняване на други видове данни, като например банкови сметки и кредитни карти.

 

4. TK8 Safe 

TK8 Safe също може да съхранява всичките ви потребителски имена, пароли, тайни бележки и серийни номера в една сигурна база данни. Файлът е криптиран и не може да бъде достъпен от никой друг. TK8 Safe се предлага в два варианта: стандартна версия за $ 20, и професионална версия за $ 30.