От написването на основен HTML код до създаването на сложни мобилни приложения, способността да се пише умело програмен код продължава да е едно от най-търсените и високо платени умения, които човек може да има.

 

Повече от всякога, компаниите се нуждаят от програмисти. И въпреки че технологичните фирми са основните компании, които търсят, наемат и обучават програмисти, нуждата от умения за създаване на софтуер излиза от рамките на IT индустрията и обхваща цели отрасли и изглежда ще продължи да се разраства.

 

От техническа гледна точка, владеенето на език за програмиране е предпоставка за развитие на умения за програмиране. То обаче не достатъчно. Има много специалисти, които знаят даден програмен език, но (подобно на владеенето на лингвистичен език) не знаят как да го използват правилно.

 

Например, те могат да напишат нещо на PHP, за да вземат информация от базата данни и да я покажат на екрана, но това не означава, че могат да го направят ефективно и защитено. В допълнение, когато се налага да се създаде операция съвместно с други програмни действия, много програмисти се затрудняват и допускат грешки.

 

Така че най-важното умение е желанието и способността да се развиват нови умения свързани с програмирането. Кои са най-търсените умения за програмиране? Според анализаторите от Read Write, става въпрос за комбинация от знания по програмиране.

 

Кликнете тук за да разберете  кой език за програмиране си струва да се учи. Вижте и тези четири интересни начина да се научите да програмирате.

 

1. SQL

SQL програмният език за заявки, манипулиране и управление на релационни бази данни е много актуален. Като се има предвид огромното количество данни, които се генерират всеки ден, едва ли е изненада, че всеки, който има способността да ги управлява ще бъде търсен на пазара на труда.

 

2. Java

Java със сигурност има своите критици, да не говорим за някои от добре известните проблеми със сигурността. Но обектно-ориентираният език е много търсен защото се използва за широк спектър от цели. А и Google използват Java като основа за разработването на Android приложения.

 

3. HTML

Този маркиращ език е в сърцето на всяка уеб страница ще бъде по-високо търсене, а тъй като смартфони, таблети и облачни услуги се умножават, важността  на интернет продължава да расте. 

 

4. JavaScript

JavaScript е това, което прави нещата по-интерактивни в мрежата. А сега след като сме свидетели на възхода на таблети и смартфони и залезът на Flash, компаниите сигурно ще продължават да търсят JavaScript таланти.

 

5. C ++

Подобно на своя предшественик C, C ++ се използва широко в операционни системи, десктоп приложения, развиващи игри, драйверите и много други неща. C ++ има репутацията на по-сложен и неефективен програмен език, отколкото някои от алтернативите, но въпреки това е изключително широко използван.

 

6. XML

XML е навсякъде. Езикът за маркиране се използва за определяне структурирана информация при най-различни условия. В интернет XML е в основата на RSS и XHTML, прави връзка с бази данни и създава интерактивност в комбинация с JavaScript за AJAX.