Феновете на мобилната операционна система на Google, Android OS, се увеличават постоянно. Причините за популярността на платформата са много. Сред тях са наличието на богато разнообразие от модели, възможност за закупуване на устройства на изключително изгодни цени, възможности за персонализиране на платформата, както и наличието на много полезни съвети в интернет пространството.

 

Тук е важно да отбележим, че Android OS е по-адаптивна и гъвкава платформа отколкото мобилната операционна система на Apple, iOS, а това я прави неустоим избор за много потребители независимо от тяхната възраст и предпочитания.

 

Ако отскоро притежавате Android джаджа или ви предстои да си купите такава, навярно имате нужда от малко полезни съвети като начинаещ потребител на Android OS. От Digital Trends са съставили полезно ръководство за начинаещи потребители на Android OS.

 

И така, вижте какво трябва да знаят начинаещите потребители на Android OS.

 

Бутони за навигация

Производителите на Android устройства обикновено поставят три бутона чувствителни на допир в долния край на екрана. Ето кои са те:

 

-  Бутонът назад

Бутонът назад обикновено е в ляво. Той ви връща обратно към последното нещо, което сте правили или ви връща на последната страница в мобилния ви браузър. Освен това, ако задържите бутона натиснат докато използвате вашия браузър автоматично ще бъдете отведени до екран, който ви дава лесен достъп до любимите ви отметки, история на сърфирането  и най-посещаваните от вас сайтове.

 

- Home бутонът

Home бутонът се намира в средата и ви отвежда до началния екран, основното място за достъп до всички аспекти на вашето устройство.

 

- ‘Чекмедже’ за многозадачност

При натискане на бутона ще се появи списък с всички отворени и активни приложения на мобилното ви устройство, което ви позволява бързо и лесно да се придвижвате между тях.

 

Множество началните екрани

Android устройствата ви позволяват да управлявате множество начални екрани – до пет в по-ранните версии на Android и много повече в Android 4.4 KitKat или по-новите версии на платформата. Достъпът до тези начални екрани става с приплъзване на пръста в ляво или дясно. Кликнете тук, за да разберете как най-лесно може да промените началния екран на смартфона си.

 

Рутването предлага възможност за по-добро персонализиране

Много потребители се ориентират към рутване (разкодиране) на своя телефон или таблет, тъй като по този начин си гарантират различни допълнителни функции, в това число и възможност за инсталиране на нови приложения. Преди да пристъпите към самия процес на разкодиране обаче ще трябва да научите някои от специфичните технически термини, които се използват, защото терминологията може да се стори сложна и объркваща за някои. Кликнете тук, за да разберете какво трябва да знаем преди да разкодираме Android устройството си.

 

Интеграция с Google Now

Виртуалният асистент на Android, Google Now, има едно голямо предимство пред останалите мобилни операционни системи: търсачката. В много случаи – макар и не всички - Google Now е по-изчерпателен ресурс от Siri. Благодарение на Google Now можете лесно да управлявате работата на смартфона или таблета си като използвате единствено гласа си. Кликнете тук, за да разберете как да подобрите работата си с услугата Google Now.

 

Магазин за приложения

Google Play е официалния магазина за Android приложения. Разбира се, има и много добри алтернативи на Google Play, на които спокойно може да се доверите. Google Play ви позволява да закупувате приложения, книги, филми и музика само с няколко клика. Услугата дори ви позволява да инсталирате приложения от разстояние, което означава, че можете да изтеглите приложението на таблета си, когато сте на работа и то ще бъде на джаджата ви, когато се приберете у дома.