През последните няколко години таблетите се развиваха с бързи темпове и днес те вече са мощни устройства, които могат да заменят дори лаптопите ни. Днес всеки собственик на таблет се е убедил от личен опит, че таблетите са много удобни и полезни джаджи и някои потребители с право ги предпочитат пред лаптопите.

 

Разбира се, има хора, които използват своите таблети от години, за да вършат задачите си докато са в движение, но поради факта, че мобилните платформи бяха в началото на своето развитие, това беше свързано с редица компромиси по отношение на приложения и услуги.

 

Ефективността на таблетите обаче расте и е нормално в един момент да предпочетем тези леки и удобни устройства пред лаптопа. Дойде ли този момент обаче от PC World ни съветват да не бързаме с избора си на модел. Ето какво трябва да знаете преди да смените лаптопа с таблет.

 

Коя платформа е за вас?

Първото нещо, което трябва да решите е с коя платформа  искате да работи вашия таблет: Android, iOS или Windows. Вашият избор до голяма степен трябва да зависи от вашите лични предпочитания и от това за какво и как ще използвате устройството. Например, ако всичко, от което имате нужда е Microsoft Office, тогава таблет с Windows ще ви подхожда най-добре, въпреки че Office приложенията са достъпни и за iPad, ако имате абонамента за Office 365. Но ако работите предимно в облака всичко, което ви трябва е модерен браузър, така че започнете да преглеждате каталозите с приложения за всяка платформа, за да разберете какво ще ви подхожда най-добре. Не забравяйте за силата на Windows десктопа чрез мобилните приложения. Ако купите Intel-базиран таблет работещ с Windows, ще получите удобството на традиционната десктоп операционна система, както и на новия сензорен интерфейс на Microsoft. Освен това само Windows 8 таблетите може да работят с десктоп програми.

 

Можете ли без физическа клавиатура и мишка?

Нали не смятате, че софтуерната клавиатура ще ви осигури добра производителност? Факт е, че ще се нуждаете от някакъв вид външна клавиатура, за да вършите сериозните задачи. Таблети като четириядрения таблет RevoPad N7 Mini S и Lenovo Yoga Tablet 2 разполагат с възможност за добавяне на физически клавиатури, благодарение на които се превръщат в напълно функционален лаптоп. Разбира се, съществува и голямо разнообразие от клавиатури – аксесоари от трети страни – предлагащи мащабен набор от функции, както за iPad така и за Android таблетите. Ако за работата си ще имате нужда от мишка, то вашия избор трябва да е модел таблет работещ с Windows.

 

Информация за съхранението

Всички таблети се предлагат с най-малко 16 GB място за съхранение, но ако сте се ориентирали към модел с Windows тогава изберете такъв с 64 GB минимум, въпреки че някои по-нови ултра-евтини Windows таблети се предлагае само с 32 GB място за съхранение. Ако имате нужда от повече място, погледнете по-скъпите модели или тези таблети с SD слотове за карти. Разбира се,  винаги може да изберете някоя сигурна облачна услуга за съхранение на данни си, но ще трябва да се научите да се възползвате максимално от облачните услуги.