Необходин  ни е таблет и имаме нужда от него сега? Може би това е първият ни таблет или може би вече имаме  няколко?

 

 

Може би търсим да заменим лаптопа си или може би просто имаме нужда от нещо  допълнително, което да използваме, когато сме в тоалетната или  докато седим на дивана.

 

Каквато и да е причината, не се трябва да се стряскаме. Има много добри възможности на пазара. По-долу са изброени няколко стъпки, които да ни помогнат  за покупката на таблет.

 Стъпка 1: Да разберем какви са нашите нужди

Какво искаме да направим с  таблета? Ще гледаме ли филм на него? Ще го носим ли  в чантата си? Ще  съставяме ли текст ? Ще четем ли статии, използваме Photoshop ? Има ли нужда от клавиатура? Стилус? Уеб камера? Подобно на смартфоните и лаптопите на пазара има голямо разнообрание на различни по размер таблети и такива с различен набор от възможности. Разберете какво е най-важното за вас и го напишете. Това-  за какво ще използваме  таблета, изцяло ще се определи какъв модел купуваме.Стъпка 2: Избор на операционна система

Днес на пазара има две основни операционни системи за таблети : Android OS и iOS ( операционната система наIPAD), макар и да се заражда трета бюджетна категория.

Android OS: Разработена от Google, Android е операционна система с отворен код, която е пригодена за по-голямата част от  новите телефони и таблети. Android OS притежава елетронен магазин наречен Google Play, който е съпътстван с един огромен пакет от услуги от Google, включително Gmail, Google Calendar, Google Maps, безплатна навигация, YouTube, Google +, Chrome браузър, Google портфейл и Google Talk. По принцип, ако искате услуги на Google, Android OS е добър вариант за вас. Визуално прилича малко на хибрид между дизайна на IPAD и по-старите операционни системи  като Windows и Mac


iOS: IPAD работи под iOS. IPAD има повече от 200,000 приложения написани за него и в момента е абсолютният лидер на пазара. Това е таблетът победител  и за разлика от телефоните, рабоещи с Android OS, които се справят доста добре, Android таблетите просто не са  в състояние да се конкурират с устройството на Apple. Ако притежавате други продукти на Apple, или  се забавлявате с приложения като iTunes например, IPAD може да e добър вариант за вас. Третото поколение на IPAD  в момента е устройство,  победител на пазара.

Бюджетни таблети: Налице е bourgeoning (буржоазна) категория на устройства от e-reader производители като Amazon и Barnes & Noble. Nook таблета и Kindle Fire са малки 7-инчови устройства, които работят под силно модифицирани версии на Android OS, но не дават достъп до услугите на Google, вместо това всеки предлага свои приложения и електронен магазин,  съдържащ полезни материали като книги, списания, музика, филми, телевизия, игри, приложения, и други . Това обикновено са най-евтините таблети на пазара на цени от $ 200 - $ 300, поради малкия им размер, ограничен набор от функции и процесорна мощ. Ако нямате големи изисквания за вашия таблет, то някой от тези модели би могъл да бъде вашият таблет.

Други:  Някои от изоставащите, като BlackBerry PlayBook,  могат да бъдат прилични за употреба при някои  обстоятелства (ако използвате BlackBerry телефон например), но най-вече, ако не е IPAD, Nook, Kindle, или Android устройство. Добре е да направите някои проучвания  преди да направите покупката.Стъпка 3: Определяне на характеристики, които искаме да притежава таблета

Когато стигнем до избора на таблета, се изправяме пред огромен избор на пазара и не можем да се доверим на служителите в магазина за всичко, което ни казват. Тук представяме няколко функции, които вашият нов таблет е добре да притежава:

 

Размер на дисплея: Има голямо разнообразие от размери за таблет, от 7 инча до 13 инча. IPAD и Asus Transformer са двата 10-инчови таблети, докато устройства като Kindle Fire - 7 инча. Често разпространен размер са устройствата с 8 - 9-инчови екрани, като например Motorola Xyboard 8.2 и Samsung Galaxy Tab 7.7 и 8.9.

HD дисплей: Ако е възможно бъдещият ни таблет трябва да има  Super AMOLED екран. Добре е да се обърне внимание на резолюцията (препоръчително е да е  най-малко 1280 × 800 пиксела за реално преживяване). Ако имаме пари, таблети с 1080p (1920 × 1080 пиксела) или по-висока резолюция са най-добрите.

Dual-Core процесор: Препоръчително е таблетът да е с най-малко един двуядрен процесор, защото тези с едноядрен процесор обикновено не могат да се справят, когато стартираме повече програми или работим с взискателни приложения (като Netflix). Ако имаме възможност или искаме да играем игри, се нуждаем от четириядрен таблет, базиран на Tegra от NVIDIA 3, (като Asus Transformer-Prime).

Живот на батерията: Добре е изрично да попитаме за живота на батерията продавача и да видим характеристиките на самия таблет, защото по някога леко се различават. IPAD получава 10 часа живот на батерията и може да служи като  еталон за сравнение. Батерията на Transformer-Prime на Asus издържа 19 часа.


Портове: За разлика от телефона, таблетът  ще бъде по-голяма част от живота ни. Колкото повече портове и начини за свързване има, толкова по-добре. Добре е всеки таблет да притежава стандартните  Bluetooth, SD -порт, и USB (или MicroUSB), HDMI (или Micro HDMI) външни изходи.

Уеб камера: Всеки преценява дали задната камера на таблета е от значение. Ако това е така, вероятно ще изберем IPAD.

 
Клавиатура:
Asus Трансформърс са най-новите таблети с Android OS на пазара. Те ви позволяват да закачите на таблета  клавиатура, която удвоява живота на батерията и ви позволява да въвеждате данни много по-лесно и удобно.