Таблетите на Apple определено имат много предимства, но няма голямо разнообразие от модели на iPad. Потребителите могат да избират само между 10-инчовия iPad Air и 8-инчовия iPad Mini, като единствената разлика между тях е размера.

 

Съществуват много повече опции, ако сте решили да си закупите Android таблет, така че навярно ще имате нужда от помощ. От PC World са съставили списък с 5 неща, които трябва да решите преди да си купите таблет.

 

Не пропускайте да разгледате и тези 4 безжични аксесоара за вашия таблет, защото практиката показва, че мобилните устройства допринасят за повече продуктивност ако знаете кои аксесоари да изберете.

 

1. За какво ще използвате таблета?

Цената на таблетите като цяло започва от 100 лв. и върви нагоре, така че вие трябва да се уверите, че купувате нещо, което си струва парите. За да направите това трябва първо да сте наясно за какво ще използвате таблета. Например, вашият Android таблет може да се превърне в допълнителен втори екран на компютъра ви, но може и да запълва свободното ви време. В България се предлагат доста атрактивни таблети на много достъпна цена. Популярна марка е Revo.bg, там може да изберете подходятото за вас устройство. Ако темата за цените ви е интересна, може да разгледате и най-достъпните таблети на пазара днес.

 

Повечето хора, които съжаляват, че са си купили таблет нямат ясна представа за това как да го използват и така в крайна сметка се оказва, че са похарчили пари за устройство, което не им върши работа.

 

Ето защо, преди да започнете да търсите модел, трябва да сте наясно дали ви трябва  таблет за забавление или за работа, дали ще го ползвате за гледане на филми, за сърфиране в интернет, за социални мрежи или за четене на статии и книги, дали имате нужда от клавиатура и стилус, или дали ще го ползвате у дома, или за пътуване. По този начин ще знаете кой модел е най-подходящ за вашите нужди.

 

2. Хардуер и софтуер

Ако основната ви причина да си купите таблет е да играете игри на по-голям екран, тогава имате нужда от таблет с добър GPU. Ако имате намерение да правите снимки изберете модел с добра задна камера. Освен това колкото повече портове и начини за свързване предлага таблета, толкова по-добре. Добре е таблетаът ви да притежава и стандартните портове за Bluetooth, SD и USB (или MicroUSB), HDMI (или Micro HDMI). Разбира се, обърнете внимание и на живота на батерията на модела на който се спирате.

 

3. Размер

Най-важната част на таблета е неговия екран, така че трябва да изберете модел, който има дисплей отговарящ на вашите изисквания. Android таблетите се предлагат в различни размери на екрана, обикновено има 7-инчови, 8-инчови, 10-инчови, 11-инчови и 13-инчови модели. Освен това те се предлагат и в две съотношения: 4: 3 и 16: 9. Съотношението 4:3 е малко квадратно и имитира екрана на iPad. Докато съотношението 16: 9 прилича на монитора на вашия лаптоп.

 

4. Клавиатура и стилус

Ако ще използвате таблета като основно устройство за работа, тогава вие най-вероятно ще имате нужда от клавиатура. Кликнете тук, за да разберете как може да превърнете таблета си в основен компютър. Друг полезен аксесоар за таблетите е стилуса. Може да го използвате за да си водите по-лесно бележки и за да скицирате идеите си. А тук ще научите повече за тези 4 таблета, които поддържат работа със стилус.

 

5. Уникални функции

За да се разграничат от конкуренцията, производителите на Android таблети не спират да тестват нови неща. Някои от тях са добри, други нелепи, но повечето от тях може да са от полза на определени потребители.

 

- Mini HDMI порт: Ако сте геймър и искате таблет за игри, изберете си модел с Mini HDMI порт. По този начин ще можете да свържете таблета към вашия телевизор с редовен HDMI кабел и използването на Bluetooth контролер, за да започнете да играете игри. Това наистина работи добре и е учудващо забавно.

 

- Проектор: Таблетът Lenovo Yoga Pro 2 има вграден проектор, което е идеално ако искате да използвате устройството за презентации, например.

 

- Водоустойчивост: Лятото наближава и ако вече се замисляте как ще прекарвате дългите часове до басейна или на моркия бряг имайте предвид, че най-добрият начин за забавление безспорно е таблетът. А ако не искате да се притеснявате за това как да опазите джаджата си, изберете си такава, която няма да се повреди от водата. Xperia Z2 е най-тънкият и най-лекият водоустойчив таблет в света, така че имайте го предвид, когато се отправите към магазина.