Хард дисковете все още са основен компонент в съвременната компютърна архитектура и е нормално да закупувате нов на всеки няколко години, за да замените стар хард диск или, за да го използвате като допълнителен диск за архивиране.

 

Но с толкова много възможности е лесно човек да се затрудни в избора си. Затова анализаторите от PC World са решили да ни помогнат като ни насочат вниманието към 4 неща, които трябва да решите преди да си купите хард диск.

 

А ако обичате да научавате по нещо ново за технологиите всеки ден не е излишно да разберете как може да следите състоянието на хард диска на компютъра, тъй като това са много полезни съвети за всеки, който иска да е подготвен за непредвидени ситуации.

 

1. Хард диск или SSD

В последно време хард дисковете започват да губят своето очарование и постепенно се заместват от SDD дисковете. Различните технологии обаче, имат своите плюсове и минуси. Като цяло, SSD са хард дискове без никакви движещи се части. Липсата на движещи се части позволява прехвърлянето на данни при максимални скорости. Недостатъците на SSD дисковете са, че те са по-скъпи и налагат ограничения за съхранението. Кликнете ту,к за да разберете какво още е добре да знаете за SSD дисковете.

 

2. Физически размери и интерфейс

Дисковете се предлагат в два размера: 3,5-инчови и 2,5-инчови. При традиционните хард дискове, данните се съхраняват на въртящи се метални дискове, което означава, че са необходими повече дискове за разширен капацитет на данни. Поради тази причина, хард дисковете за настолни компютри обикновено са 3,5-инча с максимален капацитет от 4 TB, докато тези за преносими компютри – 2,5-инча с максимален капацитет от 2 TB. От друга страна, SSD, могат да бъдат направени по-малки, защото те нямат подвижни части. Ето защо, повечето SSD дискове са 2,5-инчови. И все пак, ако искате да поберете SSD в 3,5-инчов конектор, може да ползвате адаптери.

 

Що се отнася до връзките, повечето съвременни потребителски устройства – като HDD и SSD – използват SATA конектори. По-старите хард дискове, които са създадени преди появата на стандарта SATA, вероятно ще използват IDE конектор. И ако сте закупили външен диск, той ще се свърже с вашата система чрез USB порт.

 

3. Спецификации и производителност

- Капацитет за съхранение: Хард дисковете идват във всички размери, като не надхвърлят 4 TB поради физически ограничения. От друга страна, SSD дисковете са много по-малки и все още не са в състояние да прескочат границата от 1 TB. Дори и така, нуждите на потребителите рядко надхвърлят 512 GB.

 

- Скорости на трансфер: Нуждите на потребителите се определят от много фактори, но оборота в минута (RPM) е важен. По-високите обороти означават по-бързо прехвърляне на данни към и от устройството.

 

- Кеш памет или буфер: Когато един хард диск трябва да прехвърля данни от една точка на диска в друга, той използва специална зона на вградената памет, наречена кеш памет или буфер. По-голямата кеш памет ще позволи данните да бъдат прехвърлени по-бързо. Съвременните хард дискове могат да са с размери на кеш паметта вариращи от 8 MB до 128 MB.

 

- Процент на неуспех: Тъй като хард дисковете са механични, след време те се износват. Но не всички модели хард дискове са еднакви. Някои модели трябва да се сменят на 6 месеца, докато други имат средна продължителност на живота, която надвишава 6 години. Това е вашата отговорност да проучите модела и компанията производител преди да направите покупката. Като цяло обаче HDD са по-надеждни от SSD.

 

4. Външни или вътрешни дискове

Трябва да имате предвид, че всеки диск може да се използва като вътрешен или като външен, стига конекторите да са съвместими. Външните дискове са идеални за съхранение и архивиране. Те обикновено се свързват с помощта на USB 2.0 кабел, който осигурява 480Mb/s, но по-новите модели могат да поддържат USB 3.0 и да осигуряват 5.0Gb/s. Външните дискове са преносими. Те могат да бъдат споделени между няколко компютъра, без излишни движения и усложнения. Просто изключете USB кабела и го включете на друго място, и сте готови. Те могат също така да се включват в телевизори и медийни центрове за възпроизвеждане на мултимедийни файлове. Ако обаче целта ви е по-висока скорост, мобилността не е от значение за вас или диска на машината ви е повреден, то тогава използвайте вътрешен диск.