Android е страхотна мобилна операционна система, но понякога, версията, която получавате с вашия телефон не предлага всичко, което бихте желали да получите от устройството си.

 

Разкодирането (или т.нар. „rooting“, „рутване“) на Android е еквивалентът на джейлбрейкинг при iPhone. Това е средство за отключване на операционната система, така че можете да инсталирате неодобрени от Google приложения, да актуализирате операционната система, да подмените фърмуера, и така нататък.

 

Процесът включва архивиране на текущия софтуер и след това инсталиране (т.нар. „флашинг“ или „flash“) на новa потребителскa ROM версия на Android. Разбира се, за обикновения потребител, този процес може да изглежда доста сложен. Затова от Trend Blog ни предлагат съвети как можете да инсталирате нова версия на Android (нова ROM версия) на вашето устройство за още по-добро Android изживяване.

 

1. Как мога да възстановя фабричната версия на Android?

За да се върнете към фабричната версия на Android, просто инсталирайте фабричен ROM подходящ за вашето устройство. По този начин вие ще получите неразкодирана, фабрична версия на Android и ще си възстановите гаранцията.

 

2. Какво се случва с моите настройки, контакти и приложения, когато инсталирам Custom ROM на устройството си?

Препоръчително е винаги да изтриете изцяло всички данни, контакти и приложения от вашето устройство преди да инсталирате на него за първи път сustom ROM. Ако профилът ви в Google е свързан с вашия телефон, контактите, имейлите и приложенията автоматично ще бъдат свалени след стартирането на новата ROM версия.

 

3. Как мога да ъпгрейдвам модифицираната ROM версия, която съм инсталирал след рутването?

Повечето модифицирани ROM версии предлагат функция за ъпгрейд, които са директно интегрирани в операционната система, а при други това става с помощта на специално приложение. Можете също така да използвате  ROM Manager , за да актуализирате някои ROM версии.

 

4. Възможно ли е да се рутне един телефон и без да се инсталира нова ROM версия на него?

Да, просто използвайте фабричния ROM и рутнете устройството си. В този случай обаче когато актуализирате телефона, администраторския ви достъп ще изчезне и ще трябва да преминете през процеса отново ако желаете.

 

5. Трябва ли стъпка-по-стъпка да надграждам своето Android устройство или мога директно да премина към най-новата версия която е на разположение?

Обикновено е възможно да инсталирате само последната ROM версия. Актуализациите на модифицираните ROM версии обикновено идват в пълен пакет, което означава, че вие трябва да изтеглите целия ъпгрейд. Файловете обикновено са около 100-200 MB.