Ако разгледате офертите за продажби на мобилни устройства ще се уверите че ултрабуците са навсякъде. Устройството, което беше проектирано от Intel се появи през 2011 година. Терминът ‚ултрабук‘ се отнася до категорията ноутбуци, които са леки, но мощни.  Наскоро обаче Intel добавиха нови изискване към спецификацията и то е всеки нов модел ултрабук да има сензорен дисплей, хардуер способен за работа с гласови команди и живот на батерията осигуряващ най-малко шест часа възпроизвеждане на HD видео.

 

Това изглежда достатъчно основание за потребителите да искат да притежават точно такава джаджа. Ако има нещо което да пречи на ултрабуците днес да се купуват масово от потребителите, това е цената им.

 

Ако обаче решите да инвестират в подобно устройство, то е добре преди това да прочетете не само листа със спецификациите на различните модели, но и да посетите някой магазин където ще може да се докоснете до ултрабука, на който сте се спрели, ни съветват от Digital Trends. Ето какви още съвети ни дават от медията:

 

1. Не винаги тънките устройства са най-доброто решение

Aко изберете тънко устройство ще трябва да направите някои компромиси. Някои производители на ултрабуци жертват доста качества, за да предложат тънко и леко устройство. Dell Inspiron 14 7000 серията например, шасито на тези машини има опасно остри страни и ъгли, които се забиват в ръцете и коленете.

 

Освен това, често пъти супер-леките и тънки устройства създават усещането за изключително крехко и чупливо устройство, това чувство често се подсилва от странни звуци като скърцане и необичайни вибрации при работа. Имайте предвид, че това е информация, която няма да се появи в листа със спецификациите на устройството, така че в магазина се опитайте да придобиете представа дали машината си струва парите.

 

Също така, обърнете внимание на качеството на използваните материали и начина, по който се чувствате докато работите на ултрабука.

 

2. Клавиатура и тъчпад

Сензорните екрани са изискване на Intel към производителите на ултрабуци, но днес тези устройства все още зависят от клавиатурата и тъчпада. Ето защо добра идея е преди да платите за някой модел да тествате клавиатурата. Напишете няколко изречения и вижте как реагира тя. Има ли достатъчно място под клавиатурата за дланите ви? Това може да ви изглежда незначителен проблем, но с течение на времето това може да ви причини чувство на неудовлетвореност.

 

Друго нещо на което трябва да обърнете внимание е тъчпада. Движете пръстите си по повърхността му, за да видите дали ви харесва текстурата. Освен това имайте предвид, че някои тъчпади не изискват почти никакви усилия, за да ги активирате, докато с други не е така, но това е така, за да се задоволят нуждите на различните потребители.  

 

3. Дисплей

Не пренебрегвайте дисплея. Много модели ултрабуци имат лъскави екрани. Това изглежда страхотно при някои обстоятелства, но ако работите в стая с много естествена светлина този лъскав екран ще ви бъде безполезен, защото ще отразява всеки отблясък.

 

Може би устройство с резолюция 1080p би ви впечатлило, но не винаги високата резолюция е правилният избор при ултрабуците. Лаптопите с висока разделителна способност, често дават по-малка картина, защото операционни системи като Windows превръщат размера в пиксели. Повече пиксели на екрана намалява размера на всичко, включително шрифтове, икони, както и други ключови аспекти.

 

4. Охлаждане

Охлаждането е широко разпространен проблем сред ултрабуците. Малкият им размер затруднява охлаждането на компонентите. Нещо повече, това е проблем, за който не можа да се разбере в магазина. Ето защо е добре след като се спрете на конкретен модел да потърсите информация в интернет по форуми и специализирани сайтове.