Те се обръщат, те се разделят на две части, те се трансформират и изобщо, те са толкова футуристични джаджи, че няма как да не ги пожелаете. Може би се досещате, че става въпрос за хибридните устройства или така наречените още 2-в-1 компютри.

 

Те работят с  Windows 8, имат сензорни дисплеи и с лекота се преобразуват от лаптоп в таблет и обратно. Ако смятате, че тези устройства са правилният избор за вас, преди да се отправите към магазина е добре да получите още малко информация, която ще ви е от полза.

 

Това са 5 важни въпроса при закупуването  на хибридно устройство, които трябва да си зададете, когато сте решили, че харесвате някой конкретен модел. Информацията е на анализаторите от IT Consumers. Така че преди да се запътите към магазина, прегледайте тези съвети.

 

1. Какво мога да пожертвам за сметка на друго?

Ергономичността на някои по-евтини модели не е идеална. Клавиатурите могат да бъдат малки и тесни. Освен това самото устройство може да бъде толкова леко, че да се вдига от масата, когато докоснете сензорния му екран. Имайте предвид също така, че тъчпадите при някои модели също създават проблеми, а екранът загубва връзката си с клавиатурата твърде лесно.

 

2. Какво трябва да знам за производителността им?

Повечето модели хибридни устройства се отличават с бързи четвърто поколение процесори на Intel. Core i3 CPU предлага добра производителност за вършене на ежедневни задачи, но един Core i5 чип ще осигури по-добър баланс на скорост и живот на батерията. Освен това, потърсете модел с най-малко 4 GB оперативна памет (6 GB е по-добре) в допълнение към 128 GB SSD диск. Това ще позволи на вашето устройство да се възобнови от сън почти мигновено. Ако искате да спестите пари трябва да изберат модел, който съчетава стандартен хард диск (обикновено 500 GB) с определен размер на флаш кеш. Избягвайте хибриди, които нямат поне малко количество флаш, тъй като това ще намали отзивчивостта им.

 

3. На какъв модел да се спра?

Има различни модели хибридни устройства – такива, на които дисплеят се отделя от клавиатурата и такива, които преминават в режим на таблет чрез завъртане на дисплея или чрез приплъзване. Различните видове модели имат различни предимства и недостатъци и вие ще трябва да се съобразите с вашите желания и нужди. Разглобяемият дизайн е добър избор за тези, които искат да забравят за физическата клавиатура и да се насладят на работата с нормален таблет. Surface 2 е един от най-популярните разглобяеми хибриди, макар че клавиатурата му се купува допълнително.

 

Други 2-в-1 модели ви позволяват да завъртате дисплея около клавиатурата и по този начин лесно да конвертирате лаптопа в режим на таблет. Има дори възможност да поставите устройството в режим на презентация, подходящ за гледане на филми или изнасяне на презентации. Такива устройства са Lenovo Yoga 2 Pro и Dell XPS 12.

 

Има и хибридни устройства, които се трансформират от лаптоп в режим на таблет чрез приплъзване на дисплея. Тези модели обикновено са по-тънки, отколкото останалите хибриди. Sony Duo 13 е отличен пример за такова устройство.

 

4. Добри ли са батериите на хибридните устройства?

Тъй като хибридните устройства са леки и лесно преносими, нормално е да ги носите постоянно с вас и да очаквате да може да ги ползвате достатъчно дълго време без да се притеснявате, че ще останете без батерия. Животът на 2-в-1 устройства обикновено варира от 8 до 12,75 часа.

 

5. Трябва ли да плащам повече, за да си купя лаптоп и таблет отделно?

Има много начини, по които може да сравните цените и характеристиките на продуктите, но ето два примера: LenovoMiix 2 10 има цена $500. Това е едно изключително леко устройство, което ще ви върши добра работа и като лаптоп и като таблет. Животът на батерията му обаче е само 8 часа. От друга страна, Microsoft’s Surface Pro 3 е най-доброто предложение, но се предлага на цена от $1130. Устройството е оборудвано с 128 GB памет, Intel Core i5 процесор и клавиатура аксесоар. Като таблет Surface Pro 3 тежи 0,82 кг, а като лаптоп – 1, 08 кг. Една добра алтернатива на устройството на Microsoft е ултрабукът Acer Aspire S7-191-6447 за $800 и таблета Google Nexus 7 за $230. За същата цена получавате 11,6-инчов лаптоп, плюс Android таблет, който е супер-преносим и тежи само 0,32 кг.