Много експерти по сигурността смятат, че паролите вече не са достатъчно сигурно средство за удостоверяване на самоличността на потребителите и по тази причина техните онлайн сметки не са в безопасност.  Все още обаче сме далече от използването на биометрични данни и алтернативни методи за удостоверяване. Ето и повече за технологиите, които могат да заменят паролите.

 

И тъй като повечето от нас използват основно пароли, за да заключват онлайн акаунтите си, трябва поне да се стремим да следваме най-добрите практики за сигурност. Това включва използването на дълги и сложни пароли или фрази, както и да използваме отделни пароли за всеки онлайн акаунт и да променяме паролите си периодично.

 

Ако обаче нямате феноменална памет, единственият ви изход е да използвате най-добрите програми за управление на пароли. От PC World ни предлагат информация за това какво трябва да знаем когато избираме мениджър на пароли.

 

Тези услуги са много удобни, но ако не се използват правилно, вие отново сте изложени на сериозен риск, тъй като почти всички от тях разчитат на една главна парола за защита на всички останали пароли.

 

Проучване

Всички съвременни версии на основните браузъри имат вградени мениджъри за пароли.  По-добър вариант е обаче да използвате самостоятелен мениджър за пароли, а не вграденото в браузъра приложение. Някои от тези мениджъри за пароли ви позволяват да синхронизирате вашите пароли през Windows компютри и Mac-ове, с Android и iOS устройства и ви помагат да генерирате уникални, силни пароли и надеждно да съхранявате  информация за кредитната ви карта.

 

Така че потребителите трябва внимателно да обмислят и проучат моделите за сигурност на приложенията за управление на пароли, които те възнамеряват да използват. За облачните приложения, които предоставят онлайн достъп и синхронизация е важно да се разбере как доставчикът на услугата съхранява данните на потребителите на своите сървъри и дали той някога има достъп до главната парола на потребителя.

 

Двуфакторна автентикация

Двуфакторната автентикация (или потвърждаването на самоличността на потребителя в две стъпки) е допълнителен слой на сигурност добавен към стандартните потребителско име и парола. Ето защо е важно да изберете приложение за мениджър на пароли, което предлага двуфакторна автентикация.

 

Освен това е добре да изберете приложение за управление на паролите, от което може автоматично да излезете след известно време на неактивност, за да предотвратите възможността някой да получи достъп до паролите ви когато сте далеч от компютъра.

 

Не разчитайте само на мениджъра на пароли

Едно от основните предимства на използването на приложения за управление на паролите е, че то позволява използването на различни сложни пароли за всеки акаунт, без да се налага да ги помним всичките. Въпреки това е много важно главната парола на потребителя също да бъде силна и да се сменя често. Важно е да имате инсталирано антивирусно приложение или програма, които да актуализирате редовно. В противен случай всичките ви усилия да опазите паролите си ще са напразни.