На 28 юни 2015 година в Лондон официално завърши дебютният сезон 2014/2015 на Formula E. Не, не сме сбъркали цифрата с буква. Formula E е събитие колкото подобно, толкова и различно от Formula 1. Общото между двете автомобилни състезания е, че са организирани от ФИА – Международната автомобилна федерация. Във Formula E, обаче, право имат да се състезават само едноместни болиди с електрическо задвижване.

 

Вече приключилият първи сезон на Formula E бележи революция не само в автомобилните спортове, но и в автомобилните технологии като цяло. Той е предзнаменование на близкото ни бъдеще и гаранция, че електромобилите могат да бъдат също толкова мощни и способни колкото автомобилите използващи традиционно гориво. Тепърва ще чуваме все повече и повече за Formula Ето затова ви предлагаме най-важните и любопитни факти, които трябва да знете за състезанието.

 

Началото

Formula E е рожба на ФИА и има по-скоро идеологична, отколкото бизнес цел: да поощри използването на електромобили, особено в градовете, и да подпомогне развитието на този тип превозни средства. Началото на първия сезон на Formula E бе дадено на 13 септември в Пекин. Проведоха се общо 11 състезания, всяко в центъра на различен град, като финалът се проведе в Лондон. Последното състезание бе спечелено от Нелсън Пикет младши.

 

_sbl9155_400

 

Къде се провежда Formula E

Всяко от единайсетте състезания се проведе на нетипично място – в центъра на голям град, а не на специално оборудвана за целта писта. Причината отново е по-скоро идеологична: градът е идеалната среда, в която електромобилът ще се появи, развие и установи. Макар че провеждането на състезания в центъра на града е скъпо, от ФИА се надяват, че състезателната инфраструктура, като например зарядните станции, могат да останат в града за бъдещо ползване.

 

021__g7c1813_400

 

С какво се здвижда Formula E

В повечето случаи електромобилите от Formula E използват захранване генерирано от напълно въозбновими източници като например генератори Aquafuel. В някои градове състезателните болиди са използвали и самото електрозахранване в града, но дори в такива случаи използваната енергия е била добита само от възобновими източници.

 

03913803_005_400

 

Какво има в един електро-болид

През първия сезон всички състезателите използваха един и същи вид автомобил, макар че в бъдеще Formula E ще бъде отворена към всякакви нови модели електро-болиди. Батерията на всяка кола издържа до 25-30 минути, което налага смяна на колите от страна на пилотите по време на състезанията. Всеки автомобил притежава технология на име FanBoost, която закратко увеличава мощността му и помага на пилотите в опитите им за изпреварване.

 

03913803_002_400

 

Какво е бъдещето на Formula E

Вторият сезон на Formula E ще се проведе от септември 2015 до юни 2016 година, този път в 12 града. В него ще видим болиди на общо осем производителя, на които този път ще бъде разрешено да подменят части от автомобилите по време на паузите в състезанията.

 

03913803_102_400