През следващите месеци, ще видим появата на много нови модели телефони с 64-битови процесори. Стрували си да се инвестира обаче в такъв телефон? Казват, че 64-битовите процесори са два пъти по-добри от 32-битовите, които използваме от години, но дали това е точно така?

 

Според PC World, отговорът е отрицателен. Анализаторите от медията считат, че преминаването към по-нова ARM архитектура включва някои приятни подобрения, но 64-битовите процесори не са само по себе си най-важното нещо.

 

Преди да извадите портфейла си, за да си купите Android телефон с 64-битов процесор,  вижте какво трябва да знаем за 64-битовите процесори и дали всъщност се нуждаете от тази технология точно сега.

 

Какво е 64-битов процесор?

Процесорите използват два вида числа, за да изпълняват операции като събиране, умножение, преместване или копиране на данни в паметта – цели числа и числа с плаваща запетая. Ако един процесор може да се справи с целочислени операции с дължина до 16 бита, то той е 16-битов процесор. Ако може да се справи с 32-битова операция, то тогава е 32-битов, а 64-битовият  процесор съответно може да обработва 64-битови цели числа.

 

Основният плюс на 64 битовите микропроцесори се заключава в способността им успешно да адресират и управляват големи обеми оперативна памет – 4 GB и повече. За повечето приложения, 64-битовите процесори не предлагат много ползи. Повечето от приложенията за нашите телефони и таблети не извършват 64-битови целочислени операции. В действителност, 64-битовите приложения понякога може да работят по-бавно, отколкото 32-битовите, тъй като използването на всички тези 64-битови указатели памет може да направи приложението да харчи повече кеш и RAM.

 

Защо са 64-битови мобилни процесори по-добри?

Преминаването от 32-битов към 64-битов ARM процесор в нашите Android устройства е просто едно развитие в по-голямата и много по-важна промяна: преминаването от ARMv7 архитектура към ARMv8. През последното десетилетие, всички чипове в нашите смартфони са базирани на един и същи принцип набор от поддържани инструкции и функции – ARMv7. Всички смартфони – от оригиналния iPhone до Galaxy S5 – са изградени с процесори, които се придържат към ARMv7 спецификациите.

 

Да, ARMv7 претърпяваше подобрения и разширения през годините, но в същността си това все още е една и съща фундаментална архитектура вече почти едно десетилетие. Преди около три години обаче, ARM въведе нов стандарт за всички производители на чипове за да могат да изграждат процесорите си около ARMv8. ARMv8 включва цял набор от подобрения.

 

ARMv8 добавя 64-битови адресни възможности, предлага обратна съвместимост и миграция за съществуващия софтуер, нуждае се от по-малко време, за да използва данни от паметта, добавени са инструкции, приложими за криптиране и така нататък. Всъщност, новата ARMv8 архитектура е това, което прави 64-битовите чипове по-бързи и по-ефективни, а не това, че са 64-битови.

 

Смартфоните с 64-битови процесори наистина ли ще са толкова добри?

Отговорът не е еднозначен. HTC Desire 510 например, е бюджетен телефон захранван от Qualcomm Snapdragon 410 процесор. Той е базиран на ARMv8 архитектурата и е 64-битов, но тъй като телефонът е от нисък клас той на практика ще е по-бавен отколкото повечето модели от висок клас, които вече са на пазара. Следващите 64-битови чипове на Qualcomm, Snapdragon 610 и 615 все още няма да предложат това, което повечето потребители биха искали и очакват. Нещата ще се променят в началото на следващата година, когато ще се появят първите устройства със Snapdragon 810 чипа.

 

Помислете и за това, че Apple iPhone 5S също има 64-битов мобилен чип, а телефонът е по рафтовете на магазините от около една година, но в никакъв случай не е много по-бърз от повечето Android телефони със скромните 32-битови процесори. Така че преминаването към ARMv8, 64-битови мобилни процесори е много хубаво нещо, но не всеки 64-битов процесор е по-бърз от всеки 32-битов процесор.

 

Наистина ли 64-битовите процесори се нуждаят от Android L, за да блеснат?

Има и още едно парче към този пъзел: операционната система. Ако си купите 64-битов телефон работещ с Android 4.4 KitKat, вие ще отключите потенциала на устройството си едва когато ъпгрейдвате до Android L. Android L е проектирана да поддържа изцяло ARMv8 и 64-битови платформи, докато KitKat – не.