Мобилната индустрия вече започна да експериментира с мрежи от пето поколение – 5G, а резултатите са впечатляващи. Според някои предварителни тестове 5G мрежите имат извънредно ниска латентност от 1 милисекунда (при 4G е около 50 ms), това е достатъчно, за да свалите 10 пълнометражни игрални филми само за секунда.

 

Очакванията са 5G мрежите да направят революция в мобилните технологии, както и в Internet of Things (IoT). Кога обаче ще стане това все още е рано да се твърди, но най-оптимистичните прогнози за пускането на първата комерсиална 5G мрежа са за 2020 година.

 

Подобно на 4G мрежите след това ще са нужни години за масовото разпространение на технологията. Вижте какво трябва да знаем за 5G мобилните мрежи. Информацията на PC World със сигурност ще ви бъде интересна.

 

Защо 5G?

Очаква се използването на мобилни данни да се увеличи значително през следващите няколко години. От смартфони и таблети до свързването на автомобили и интелигентни домакински уреди, ще има много повече неща, свързани с интернет, отколкото когато и да било. Сегашните 4G мрежи няма да са в състояние да поддържат интернет на нещата. 5G, от друга страна, може теоретично да управлява връзки за 7 трилиона устройства, което означава че всеки жител на планетата би трябвало да има около 1000 свързаните устройства за да се претовари мрежата. Освен това, 5G мрежите ще бъдат по-енергийно ефективни, спестявайки до 90% консумацията на енергия в сравнение с настоящите системи. Разбира се както вече споменахме, 5G мрежите ще бъдат изключително бързи.

 

Технологията

Мрежите от следващо поколение ще използват MIMO (multiple-input and multiple-output) технология, която използва набор от малки антени, които управляват всеки отделен поток от данни. Всеки потребител се обслужва от отделна антена, което елиминира проблема със задръстването на разполагаемия радиочестотен спектър с много конкурентни устройства: всяка антена ще отговаря само за едно устройство. В миналото, препятствията и разстоянията създаваха проблеми за безжичната свързаност. Но някои компании вече са намерили решение и то е в така наречените "милиметрови вълни".   

 

Потенциални препятствия

Най-голямото предизвикателство пред 5G е стандартизацията, тъй като вече има много групи, работещи по решения за съвместна работа, съвместимост с по-старите технологии и готовност за посрещане на бъдещите нужди на мобилния свят. Най-доброто решение е избиране на глобален стандарт, но не е ясно дали такъв ще бъде намерен и дали всички заинтересовани ще го подкрепят. След това идва въпросът с изграждането на необходимата инфраструктура, определянето на честотните нужди и т.н. 5G ще разчита на по-високи честоти, при които има повече свободен капацитет, но това ще доведе и до по-големи капиталови разходи, тъй като тези вълни имат сравнително малък обхват и са нужни повече базови станции и MIMO антени за покриване на дадена площ.