Вероятно знаете, че Елон Мъск е милиардерът, който някои намират за странен и ексцентричен най-вече заради идеите му за колонизирането на Марс, а други просто го сравняват с филмовия герой Тони Старк, наричан още Железният Човек.

 

Преди обаче да осъществи амбицията си за завладяване на космоса, той си е поставил други две по-важни цели тук на Земята – да ускори потока от данни в интернет и да достави евтин високоскоростен интернет до над 3 милиарда души, които към този момент ползват ненадеждна или нямат никаква връзка до мрежата.

 

Мъск обаче не е единственият, който има тази идея. Основателят на Virgin Group, Ричард Брансън, финансира основаната от Грег Уайлър компания OneWeb. Тя планира да пусне спътници в орбита, за да се осигури достъп до интернет в световен мащаб.

 

В миналото, Бил Гейтс, Google и Facebook също имаха идея за предоставяне на достъп до интернет от космоса, но всички те се отказаха поради различни причини. Но очевидно Мъск и Уайлър гледат сериозно на тази възможност и нямат намерение да се отказват.

 

По тази причина навярно ще ви бъде интересно да узнаете повече по темата и как това ще засегне нас потребителите. Ето какво трябва да знаем за сателитния интернет:

 

Какви са плановете на Елон Мъск?

"Нашият фокус е върху създаването на глобална комуникационна система, която ще бъде по-голяма от всичко, което е било правено до момента," каза Мъск през месец януари. Според неговия план в орбита на 750 мили над Земята ще бъдат изпратени ститици сателити. Това разстояние е значително по-близко, отколкото традиционните комуникационни сателити, чиято орбита е на 22 000 мили височина над Земята. Това ще намали разстоянието, което сигналите ще трябва да пътуват и ще доведе до по-ниска латентност на мрежовия трафик. Освен това, поради по-ниската си височина, тяхната скорост няма да се изравнява с тази на въртенето на Земята тоест те няма да са стационарни, а ще се движат и ще осигуряват пълно покритие. Мъск предвижда един свят, където пакетите с данни вече няма да пътуват през десетки рутери и мрежи, а ще пътуват в космоса, където те ще ‘скачат‘ от сателит на сателит, докато достигнат до тяхната дестинация. Защо това е важно? "Скоростта на светлината е 40 процента по-бърза в космическия вакуум, отколкото в кабелите".  

 

Какви са плановете на Грег Уайлър?

Грег Уайлър има подобни амбиции. Проектът на неговата компания OneWeb беше подкрепен от Qualcomm и Virgin Group с $ 2 милиарда. Компанията възнамерява да пусне 648 спътници около Земята. Екип от над 30 инженери вече работи по разработването на сателитите, антените  и софтуера, за да направят визията на Уайлър реалност. Уайлър планира да доставя сателитен интернет от космоса чрез компанията си OneWeb до 2018 година.

 

Какво означава това за нас потребителите?

Въпреки че сателитният интернет несъмнено ще бъде голяма крачка за човечеството, той няма да промени много нашия живот, поне в краткосрочен план. Проектите на Мъск и Уайлър имат за цел да доставят на достъпни цени, интернет услуги на 3 милиарда души, които все още нямат достъп до такива. За потребителите в развития свят, сателитният интернет ще бъде реална алтернатива на традиционните интернет услуги. Въпреки това, тази технология може да осигури алтернатива на мрежите на мобилните телефони, които са сравнително бавни и скъпи, в сравнение със стационарните телефони.

 

Вижте шестте начина, по които Елон Мъск ще направи света по-добър.