Дисплеят на телефона би трябвало винаги да е важен фактор при закупуването на телефон, но това не е нещо, което да е от решаващо значение за много от потребителите. Ето защо решихме да ви предложим информацията на Tech Radar, за да знаете повече за това, което купувате.

 

Търговските названия предлагани от производителите не помагат в тази насока, като например, Retina дисплеят на Apple или Reality дисплеят на Sony Ericsson. В първия  случай, Apple крият зад името големият брой пиксела на инч, а не определена технология, докато Sony Ericsson предлагат софтуерните подобрения на видео плейбека с Mobile Bravia екрана при техния Reality дисплей.

 

И в двата случая, обаче става въпрос за иновации при LCD технологията, които са описани в спецификациите. Ето защо, за да изберете идеалния вариант за вас, трябва да помислите върху това за какво използвате телефона си.

 

Ако обичате да гледате филми и да играете игри на телефона си, AMOLED може да бъде по-добър избор, благодарение на своя невероятен контраст в сравнение с LCD. Ако пък ще използвате телефона си предимно за сърфиране в интернет и четене на документи, LCD е под-добър избор, тъй като предлага по-отчетливи текстове за по-лесно четене при по-продължителна употреба на телефона.

 

И в двата случая, разбира се, едва ли ще се разочаровате от предложенията на производителите, но в крайна сметка, в изборът ви има и финансово отражение, така че е добре да знаете кога можете да спестите малко пари, ако не ви се налага да правите по-скъп избор.

 

1. QVGA (240 x 320)

QVGA (Quarter Video Graphics Array) е долната граница при резолюцията на съвременните дисплеи. Тази резолюция ще намерите само при най-евтините модели телефони като например при HTC Wildfire и Samsung Galaxy Y.

 

2. WQVGA

Тук 'W' се използва за ‘wide’ (широк). Това означава, че всеки дисплей, който има същата височина като QVGA (240), но по-голяма ширина, може да бъде описан като WQVGA. Sony Ericsson Aino има WQVGA резолюция от 240 x 432 пиксела.

 

3. HVGA (320 x 480)

Тук 'H' е за 'Half' или 'half size' VGA. HVGA всъщност се отнася за няколко резолюции, но най-често срещаната от тях е 320 х 480, което е половината от размера на VGA, оттам и името. iPhone 3GS има резолюция от 320 x 480 както и HTC Wildfire S.

 

4. nHD (360 x 640)

Тази резолюция не е често използвана при телефоните, но може да се види например в Nokia N97 или по-новия Nokia 808 Pureview.

 

5. WVGA 

WVGA означава 'Wider' VGA (Video Graphics Array) и се отнася за всеки дисплей с височина 480 пиксела, но по-голяма ширина от 640 пиксела. Най-често срещаната WVGA резолюция е 480 х 800 и тя може да се намери на много смартфони. Samsung Galaxy S2, например, има такава резолюция, заедно с Nokia Lumia 900 и други телефони.

 

6. FWVGA (480 x 854)

FWVGA означава 'Full Wide' VGA. Такава разделителна способност може да се намери, например в Sony Ericsson Xperia Arc S.

 

7. qHD (540 x 960)

Тази резолюция все по-често започва да се използва при смартфоните, тъй като дисплеите стават все по-големи и по-големи. HTC Sensation е отличен пример за тази резолюция в действие.

 

8. DVGA (640 x 960)

Тази резолюция е позната още като Double VGA и се използва в iPhone 4 и iPhone 4S. Това е доста висок стандарт при смартфоните.

 

9. XGA (768 x 1024)

XGA е Extended Graphics Array и не намира приложение при смартфоните, въпреки че LG Optimus Vu е именно с такава резолюция.

 

10. HD (720 x 1280)

Често посочвана като 720p, това е най-ниската разделителна способност, която обикновено се счита за висока разделителна способност. Samsung Galaxy S3 и HTC One X ползват тази резолюция.

 

11. WXGA 

WXGA е Wide Extended Graphics Array и както може би се досещате е широка XGA резолюция. Редица резолюции попадат под името WXGA, но единственият смартфон към момента, който има тази висока резолюция е Samsung Galaxy Note, която е 800 х 1280 пиксела.