Технологичният свят е достигнал до границата, отвъд която PC процесорът какъвто го познаваме ще се промени. Задават се много промени и най-вероятно никой няма да може да ни каже какво ще представлява компютърът след време по отношение на хардуера. Какво е обаче положението при ноутбуците?

 

И преди и сега се водеше „тиха война“ между вариантите, които предлагат AMD и Intel. И независимо дали ви харесва или не ще трябва да обръщате внимание на някои технически характеристики и компоненти, тоест на процесора, с който работи устройството когато избирате ноутбук.

 

AMD наскоро стартира ново поколение ускорени процесори. Вместо обаче да ги нарича CPU или централен процесор, компанията използва терминът APU. Така нареченият ускорен процесор (Accelerated Processing Unit или APU), известен преди като Fusion, е наименованието на поредица от микропроцесори от AMD, предназначени да действат като CPU и графичен ускорител (GPU) на един чип. За сведение, конзолите за видео игри Sony PlayStation 4 и Microsoft Xbox One използват трето поколение APU чипове за устройства с по-малка производителност.

 

Така че ако искате да научите какви са най-добрите предложения от AMD при различните устройства и какво можете да очаквате от тях, вижте информацията на CNet.

 

1. Моделите Llano и Brazos през 2011 година

AMD обяви първото поколение APU чипове – Llano за високопроизводителни устройства и Brazos за устройства с по-малка производителност – през януари 2011 година.

 

2. Моделите Trinity и Brazos през 2012 година

Второто поколение от тези чипове – Trinity за високопроизводителни устройства и Brazos за устройства с по-малка производителност – бяха обявени през юни 2012 година.

 

3. Моделите Kabini и Temash през 2013 година и Kaveri през 2014 година

А третото поколение чипове – съответно Kaveri за устройства с висока производителност и Kabini и Temash за устройства с по-малка производителност – стартираха съответно през януари 2014 година и през лятото на 2013 година.

 

4. AMD A4, A6, A8 и A10 чипове

Новите AMD A4, A6, A8 и A10 чипове може да бъдат откриете в предстоящите системи от Acer, HP и други производители които ще излязат на пазара тази пролет, предлагайки добри възможности за тези които избират модели от среден клас. Имайте предвид обаче, че много по-малко ноутбуци се предлагат с процесорите на AMD отколкото с процесори на Intel. Ако имате интерес, пълния списък със сегашните процесори на AMD може да го откриете тук.