Hypertext Transfer Protocol (HTTP) е в основата на предаването на данни в интернет още от 1999 година. Този интернет протокол се използва от доста дълго време, но Internet Engineering Task Force (IETF) наскоро обяви завършването на HTTP2.

 

Тази версия е предвидена да бъде първата голяма актуализация на протокола от 16 години насам и се очаква с нетърпение от мнозина. Затова и е добре да научим повече детайли за този ъпдейт.

 

Очевидно анализаторите от Read Write мислят същото, тъй като ни предлагат информация за всичко, което трябва да знаем за HTTP2. А това е наложително, тъй като след като HTTP2 премине през процесите на редактиране в IETF, протоколът ще бъде одобрен и обявен за стандартен протокол.

 

Разбира се, темата не се изчерпва само с това, така че онези, които са по-любознателни и искат да знаят повече за интернет технологиите могат да прочетат и информацията за тези 5 неща, които трябва да знаем за протокола IPv6.

 

Защо се налага актуализация на HTTP?

За последните 16 години, HTTP вършеше тежката работа да предоставя уеб страниците в браузъра ви. Когато въвеждате даден URL адрес в браузъра, например digital.bg, вие всъщност създавате  HTTP заявка на уеб сървъра и го инструктирате да намери и да ви предостави определената уеб страница.

 

Но HTTP страда от редица ограничения. Съвременните уеб страници предлагат повече функции, отколкото тези които посещавахме през 1999 година, а това разбира се, има нужда от повече ресурси, за да се зареди една уеб страница в браузъра.  Всяка отделна функция отправя отделна HTTP заявка и процеса се забавя значително. Ето защо вече е време за актуализация.

 

От къде идва HTTP2?

Преди време Google разработи протокола SPDY. Протоколът поддържа едновременно предаване на множество данни по една връзка в мултиплексен режим и използва технологии за компресиране, които намаляват обема на трафика. SPDY се поддържа от браузърите Chrome и Firefox, както и от експериментална вeрсия на Opera. SPDY обаче остана просто алтернатива на HTTP, а не стандарт. Казваме всичко това, защото SPDY става част от HTTP2. А програмистите отработната група работеща по експерименталния проект SPDY ще продължи да работи по HTTP2 протокола.

 

Как HTTP2 ще подобри HTTP?

Преходът към новия стандарт HTTP2 ще има голямо значение за всички потребители на интернет, тъй като ще може да се изпълняват много повече HTTP заявки наведнъж. В момента много фирми минимизират HTTP заявките с хакове, които правят неща като съчетаване на няколко изображения в един файл, който се зарежда наведнъж. Но тези хакове могат да създадат много проблеми. С HTTP 2 по-големия брой искания няма да е проблем, а нещо което се очаква да се прави.

 

Мога ли сега да посетя сайт като използвам HTTP2 протокола?

Все още не! Ако сте програмист, можете да разгледате няколко десетки тестови разработки, но останалата част от потребителите ще трябва да почакат. Но ако сте потребител на Chrome, може да сте един от първите, които ще тестват новия протокол.