Литиево-йонните батерии са изключително популярни в наши дни. Можете да ги намерите в лаптопи, смартфони, таблети и МР3 плейъри. Каква е причината тези батерии да са толкова популярни?

 

Литиево-йонните полимерни батерии имат висока плътност на мощността, която осигурява минимално тегло и дълъг живот на батерията. Освен това, можете да зареждате литиево-йонните полимерни батерии когато пожелаете, без да спазвате пълен цикъл на зареждане или разреждане.

 

За съжаление обаче тези батерии имат някои недостатъци. Ето още полезна информация по темата какво представляват литиево-йонните батерии и какво трябва да имаме предвид, когато ги използваме:

 

1. Защо литиево-йонните батерии може да избухнат в пламъци

Взривоопасният процес при този модел батерии е резултат от процес, известен като „thermal runaway“ („топлинен беглец“). Това по същество е процес, при който се получава постоянно отделяне на топлина, която повишава температурата на системата. Това топлинно „прегряване“ се натрупва през определено време и може да доведе до избухване. Естествено, потребителите не трябва да се боят, че техният ноутбук е бомба с часовников механизъм, тъй като ако знаят как да поддържат редовно устройството си, неговата литиево-йонна батерия ще работи безопасно и надеждно. 

 

 2. Как да се грижим за литиево-йонните батерии

Ако имате желание батерията на вашето устройство да издържи по-дълго време и да не ви създава проблеми, трябва да знаете как да се грижите за батерията на смартфона си.

 

3. Какви грешки допускаме при зареждане на литиево-йонните батерии

Има няколко неща, които не трябва да правим с батериите на нашите мобилни устройства. Ограниченият живот на литиево-йонните батерии може да бъде намален още повече, ако допускате някои често срещани грешки. Кои са те? Кликнете тук, за да разберете какви грешки допускаме при зареждане на батериите.

 

4. Как да зареждаме литиево-йонните батерии по-бързо

Сигурно неведнъж ви се е случвало да се сблъскате със следния проблем: налага ви се да излезете, а телефонът ви показва предупреждение, че зарядът на батерията привършва и трябва да презаредите. В такива случаи определено би ви се искало да знаете как бихте могли да заредите телефона си по-бързо. Има някои добри практики, които като цяло могат да помогнат за по-бързото зареждане на батерията. Кликнете тук и ще узнаете как да зареждате батерията на смартфона си по-бързо.

 

Вижте какво трябва да знаете за батериите на смартфоните