Дисплеите на мобилните устройства са основната характеристика имаща значение когато си купуваме нова джаджа. Причината за това е, че именно дисплеите са основният хардуер, чрез който потребителят може да взаимодейства със софтуера и да прави различни неща.

 

Въпреки че всеки знае, че има различни видове дисплеи, малцина познават в детайли техническите характеристики на различните видове. А боравенето с устройство с подходящ дисплей е от изключително голямо значение за удовлетворението на потребителя.

 

Затова и сигурно ще харесате идеята на анализаторите от PC Advisor да разкрият „тайните“ на сензорните дисплеи при смартофните. С помощта на информацията ще имате надежден гид когато решите да си купувате нов телефон.

 

1. Какво е TFT LCD дисплей

TFT LCD дисплеите са най-често срещаният тип дисплеи, коiто се използва за мобилни телефони. TFT LCD предложи по-добро качество на изображението и по-високи резолюции в сравнение с по-ранното поколение LCD дисплеи, но ограничаването им се крие в тесните ъгли на видимост и лошата видимост при директна слънчева светлина. Големи TFT дисплеи консумират повече енергия и по този начин хабят бързо батериите. Но тъй като те са по-евтини за производство производителите ги използват за евтините модели мобилни телефони и смартфони.

 

397px-dell_axim_lcd_under_microscope_400

 

2. Какво е IPS LCD дисплей

IPS LCD дисплеите са по-добри от TFT LCD дисплеите. Tе имат по-широки ъгли на видимост и по-ниска консумация на енергия, което води до много по-добър живот на батерията. IPS-LCD дисплеите са по-скъпи от TFT LCD и по този начин се използват само в смартфоните от по-висок клас. Версията на IPS LCD с по-висока резолюция (640 х 960 пиксела) се използва при Apple iPhone 4 и се нарича Retina Display, и се характеризира с брилянтно качество на картината.

 

wiki_dell_lcd_400

 

3. Какво е резистивен LCD дисплей

LCD дисплеите са два вида – капацитивни и резистивни. Резистивните сензорни екрани съдържат два слоя проводящ материал с много малко разстояние между тях, което действа като съпротивление. Когато резистивният сензорен екран е докоснат с пръст (или стилус) двата слоя се срещат в точката на докосване. Koopдинaтитe нa тoчĸaтa нa дoĸocвaнe лecнo ce изчиcлявaт чpeз пoдaвaнe нa тoĸ нa гopнaтa и дoлнaтa плacтинa и измepвaнe нa нaпpeжeниeтo в тaзи тoчĸa. Зaтoвa имeннo пo тoзи диcплeй мoжe дa ce нaтиcĸa c ĸaĸъвтo и дa e твъpд пpeдмeт и тoй щe paбoти. Тази информация се разпознава от процесора на мобилното устройство и се предава на OS за да се задейства действието в точката на докосване. Резистивните сензорни екрани не са толкова отзивчиви както капацитивните сензорни екрани и често изискват стилус за по-точно идентифициране на точката на докосване.

 

tp_banner1_400

 

4. Какво е капацитивен LCD дисплей

Кaпaцитивният eĸpaн пpeдcтaвлявa cтъĸлeн пaнeл, нa ĸoйтo e нaнeceн cлoй пpoзpaчeн peзиcтивeн мaтepиaл. B ъглитe нa пaнeлa ca paзпoлoжeни eлeĸтpoди, пoдaвaщи нa пpoвoдящия cлoй ниcĸoвoлтнo пpoмeнливo нaпpeжeниe. Tъй ĸaтo чoвeшĸoтo тялo пpoвeждa eлeĸтpичecĸия тoĸ и пpитeжaвa извecтeн ĸaпaцитeт, пpи дoĸocвaнe нa eĸpaнa в cиcтeмaтa ce пoявявa точка на докосване. Mяcтoтo нa тaзи тoчĸa нa дoĸocвaнe ce oпpeдeля oт пpocт ĸoнтpoлep нa бaзaтa нa дaннитe oт eлeĸтpoдитe в ъглитe нa пaнeлa. Капацитивните сензорни екрани са много по-добри и отзивчиви към човешкото докосване и се срещат в повечето смартфони от висок клас.

 

capacitive_touch_technology

 

5. Какво е OLED дисплей

Това е по-нова технология за дисплеи на мобилни устройства. В OLED технологията слой от органичен материал (на базата на въглерод) е притиснат между два проводящи листа (анод и катод), които от своя страна са притиснати между два стъклени плота. OLED дисплеите са много по-добри в сравнение с LCD, поради изключителното възпроизвеждане на цветовете. Те нямат нужда от подсветка и затова могат да изобразяват осезаемо по-дълбоки нива на черния цвят. Нивото на черното се дефинира като „най-тъмната част” от изображението. Следователно, в затворено тъмно помещение OLED захранван екран може да достигне по-високи нива на контраст. Освен това OLED дисплеите са много тънки и консумират по-малко енергия.

 

cost_flexible_oled_displays_knh2x_400