В края на 90-те години на миналия век, един от масово използваните музикални файлови формати – MP3 – причини доста притеснения. Той си беше спечелил репутацията на пиратски формат и това се дължеше главно на сайта за споделяне Napster, който беше в разгара на своята известност. В крайна сметка MP3 надделя и се превърна в стандарт за аудио. Сега обаче друг формат набира популярност.

 

Доскоро репутацията на FLAC (Free Lossless Audio Codec) формата също не беше добра поради липсата на DRM функционалност, и днес той се предпочита предимно от технологични маниаци, а има потенциал да достигне до по-широка аудитория.

 

FLAC се появява за първи път през 2001 година като проект с отворен код. Едно от предимствата на формата е, че компресията е без загуба на информация. Ето какво трябва да знаем за аудио формата FLAC

 

От къде мога да намеря FLAC файлове?

Има основно два начина да получите FLAC файлове – чрез рипване от CD или чрез закупуване от цифров магазин. Рипването е лесно да се направи, но ще ви трябва правилният софтуер за вашия компютър.

 

Все пак, има някои устройства, които ви позволяват да рипвате и съхранявате FLAC файлове на мрежови хард диск без да се налага да използвате компютър. Едно такова устройство е Bluesound Vault. Що се отнася до сайтовете, от които може да си закупите FLAC музика, сред тях са HDtracks, Bandcamp, Merge Records, Beggars Group, Linn Records и Murfie.

 

Как се стартират FLAC файлове?
За iOS 

Apple iPhone и другите iOS устройства нямат вградена поддръжка за този файлов формат. Въпреки това в iTunes Store ще откриете няколко добри приложения, които поддържат формата и дори ви позволяват да стриймвате тези файлове между устройствата във вашата мрежа чрез AirPlay и DLNA.  Сред тях са MediaConnect, FLAC Player и Capriccio.

 

За Android 

След Android 3.1 (Honeycomb), операционната система на Google поддържа файловия формат. Независмо от това, в Google Play има много приложения които поддържат FLAC файлове, а Player Pro и Bubble UPnP са само две от тях.

 

За Windows и Mac компютри 

Ако сте Windows потребител, можете да стартирате FLAC файлове през Windows Media Player плъгин, но анализаторите препоръчват използването на други два плейъра – Media Monkey и JRiver. Mac потребителите може да изтеглят Fluke или Songbird.

 

Музикални плейъри 

Днес потребителите предпочитат да инвестират в скъп модел смартфон, отколкото да дават пари за музикален плейър. Редно обаче да споменем, че на пазара се предлагат MP3 плейъри, които поддържат FLAC файлове. Такива са Sony Walkman NWZ-ZX1, PonoPlayer, Cowon Plenue 1 и Sony NWZ-A17. 

 

Hi-Fi устройства

Разбира се, най-голямото предимство на FLAC файловете е, че те са идеални за слушане на Hi-Fi устройство. Samsung Shape Multiroom system поддържа FLAC, както и Sonos system. Ако сте собственик на Network Attached Storage (NAS) устройство – компютър или дори смартфон може да слушате FLAC файлове от всяко свързано устройство към вашата AV система, включително телевизори, Roku, приемници и други.

 

Вижте три приложения за изтегляне на безплатна музика за Android