Поддръжката за Windows XP изтече през месец април 2014 година, но въпреки това се оказва, че най-дълго съществувалата операционна система на Microsoft все още се използва от приблизително 16% от ползвателите на PC в световен мащаб. 

 

Много потребители очевидно се ползват от опита си и не виждат нужда да обновяват своята операционна система, докато хардуерът все още работи. Ако четете това на компютър работещ с Windows XP обаче, трябва да осъзнаете, че вашата система вече не е в безопасност и е време е да се придвижите напред.

 

Windows 10 ще бъде представен през това лято. За онези, които са все още с XP, надграждането до Windows 7 е добро междинно решение, особено след като ъпгрейда към Windows 10 ще бъде безплатен за първата година след официалното му пускане за всеки, който има валиден Windows 7 лиценз.

 

Един ъпгрейд към Windows 7 увеличава не само сигурността ви, но и ви дава нужното време, през което да вземете решение дали искате да преминете към Windows 10 и да свикнете с новостите. Ето какво трябва да знаете ако все още ползвате Windows XP.

 

1. Актуализация до Windows 7

Преди да платите за Windows 7 лиценз трябва да проверите дали вашия хардуер е съвместим. Ето кои са минималните изисквания:

- 1 GHz или по-бърз 32-битов (x86) или 64-битов (x64) процесор

- 1 GB RAM (32-битов) или 2 GB RAM (64-битов)

- 16 GB дисково пространство (32-битов) или 20 GB (64-битов)

- DirectX 9 графика с WDDM 1.0  

Най-лесният начин да разберете дали вашият хардуер отговаря на тези критерии, а също и дали ще можете да стартирате софтуера, който ползвате под Windows 7, е като стартиратеWindows 7 Upgrade Advisor.

 

Преди да започнете с инсталацията, архивирайте данните си на външен диск или на отделен дял на твърдия ви диск. Когато сте готови, въведете вашия Windows 7 инсталационен носител и се уверете, че BIOS е настроен да се стартира от CD или USB и следвайте инструкциите на екрана.

 

2. Покупка на евтин Windows 7 лаптоп

Microsoft ще спре поддръжката за Windows 7 през 2020 година, но все още се продават лаптопи с предварително инсталиран на тях Windows 7. Ако хардуерът на стария ви компютър не е съвместим с Windows 7 и не можете да се възползвате от предишната опция, тогава вашият вариант за ъпгрейд до Windows 7 е да си купите изгодно нов лаптоп.  

 

3. Работа с Windows 7

Windows 7 не е много по-различен от Windows XP, но някои неща със сигурност са се променили. Знаете ли, че може да направите така, че Windows 7 (с който още не можете да свикнете и затова може би не искате и да чуете все още за Windows 8) да изглежда като добрия стар XP? Кликнете тук, за да разберете как да направим Windows 7 да изглежда като Windows XP. А ско някои от вашите приложения не са съвместими с Windows 7, стартирайте ги в Windows XP Mode и всичко ще бъде наред.

 

Вижте как SP4 за Windows XP ще ви позволи  да работим без проблеми