Ако се потопите в някоя специализирана област – инженерство, политика, медицина, програмиране – ще се сблъскате с голям брой съкращения и термини, които не познавате. Сред най-популярните технологични съкращения са RAM, CPU, UI, и така нататък.

 

Съкращенията са удобни за общуване с хора от вашата област. Срещат се акроними с две, три, четири, пет или повече букви. Наскоро дори избухна тенденцията да се изпращат текстови съобщения със съкратени фрази, за да се пести време при писане.

 

Те дори могат да се променят в зависимост от сайта или групата, с която говорите. Нещата обаче стават още по-объркващи, защото нормални думи като например, „облак", означават нещо съвсем различно в света на интернет.

 

И така, какво се крие зад интернет съкращенията? Ако докато сърфирате из мрежата чувствате, че се давите в море от непознати думи, букви и цифри, посетете сайта  NetLingo. Той събира съкращения и думи от интернет пространството и ви казва какво означават те.

 

Може да погледнете и статиите ‘Какво се крие зад най-известните интернет съкращения‘ и ‘5 уеб търсачки, които ще ви помогнат да сте по-продуктивни‘. Ето с какво може да ви е полезен сайта, според CIO:

 

1. Съкращения разделени по категории

Можете да търсите определена дума или съкращение, или да разглеждате отделните категории. Ако изследвате някой бизнес уеб сайт или общувате с програмисти в някой форум,  NetLingo може да ви помогне. Вижте категориите бизнес или програмиране, има и категории хардуер, организации, технически термини и много други.

 

2. Списък с 50-те най-важни съкращения

Ако сте нов потребител на интернет, посетете ‘Top 50 lists‘. Списъкът съдържа 50-те най-важни съкращения, които трябва да знаете за начало. Тук ще откриете и други категории – бизнес термини, фитнес термини, и други.

 

3. База данни, която се обновява от потребителите

Може да изпращате на сайта съкращения и термини, които не са включени, за да се попълва базата данни и да по този начин да помогнете на другите хора да узнаят какво означават те.