Някои таблети и смартфони вече се изработват с AMOLED дисплей. А има и модели, които са рекламирани със Super AMOLED дисплей. Какво толкова супер има в него и какво означава тази терминология в крайна сметка?

Казано накратко, Super AMOLED сензорният дисплей интегрира сензори за докосване със стъклената повърхност на горния панел, което означава, че е премахнат един слой стъкло и с него, един слой въздух. Това именно е нещото, което прави Super AMOLED дисплеят супер. А Samsung са единствените до момента, които го произвеждат.

 

Samsung въведе Super AMOLED за търговски устройства през тази година. А Android серията Samsung Galaxy направи тези дисплеи популярни дотолкова, че те се появиха и на Windows 7 телефоните на Samsung. Има и други модерни цветни технологии на пазара, всички от тях супер, но и всички от тях супер скъпи. Единствено Super AMOLED успя да завладее въображението на потребителите. Така че един 7-инчов Android таблет с AMOLED дисплей вероятно ще бъде сериозен напредък в сравнение с настоящите модели с LCD екрани.

 

Ако трябва да бъдем по-точни, самата технология AMOLED е известна с това, че премахва един слой стъкло и въздух, което означава, че Super AMOLED премахва общо два. Излезлият наскоро таблет Galaxy, например, използва TFT-LCD (Thin-Film Transistor Liquid Crystal Display) екран. До съвсем неотдавна, TFT-LCD бе най-доброто сред техниката на тънките цветни дисплеи и все още е най-икономически ефективния вариант сред повечето дисплеи, които са по-големи от екрана на смартфон.

 

Но TFT-LCD има около четири слоя: за задно осветяване, цветен TFT филтър, сензорен панел, и външен екран стъкло. А AMOLED (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode) технологията премахва слоя за задно осветяване. Това беше напредък но и се превърна в причината за известните проблеми с блясъка и яснотата на изображението на пряка слънчева светлина. Super AMOLED успя отчасти да се справи с този проблем чрез намаляване на броя на отразяващите повърхности и енергия, необходима за постигането на ярки цветове.

 

Остава да се надяваме, че след пускането на Super AMOLED таблет през 2011 година, Samsung ще започнат да поддържат и други клиенти за производството на дисплеи за смартфони и таблети. А това неминуемо ще стане, след като дисплеят на iPhone 4 даде по-добри резултати на тестовете за дисплеи от Super AMOLED технологията.