Браузърът Spartan е ключова характеристика на Windows 10, с която компанията иска да привлече вниманието на всички онези от нас, които не харесват визията и начина, по който работи Internet Explorer. Докато очакваме да разберем какви функции ни очакват в него научаваме за много интересен нов проект, който се разработва с кодовото име Vivaldi. От своя страна това е уеб браузър, който се разработва от екип, ръководен от бившия главен изпълнителен директор и съосновател на Opera, Йон вон Тетчнер, предаде TheNextWeb.

 

Vivaldi все още се намира в начална фаза на развитие и е оптимизиран за работа с трите най-популярни десктоп платформи: Windows OS, Linux OS и Mac OS X. Интерфейсът му наподобява доста начина, по който изглежда Opera и включва подобно “Speed Dial” меню, в което да виждате списък с най-използваните от вас страници в интернет. Интересното е, че потребителите ще могат да комбинират няколко отделни раздела в един, като така да ги групирате по идентична тема, над която работите.

 

Друга функция е възможността да създавате текстови бележки и скрийншотове директно от браузъра, като разполагате и с разнообразни възможности за персонализация. В следващите месеци към него ще бъдат интегрирани много допълнителни функции, сред които опция за синхронизиране на файлове, поддръжка за имейл клиенти и разнообразен набор от плъгини и добавки. Ако искате да изпробвате сами възможностие на новия браузър вече можете да го изтеглите от този линк.