Въпреки че новите функции в Windows 10 са много обещаващи, включително и подобрената сигурност и пълна реконструкция на Internet Explorer, потребителите все още използват масово Windows 8.

 

По тази причина, притесненията за компютърната сигурност са съвсем актуални и е нормално да има завишен интерес към начините за сигурност и защита. При това положение, какви са вариантите за онези, които работят с Windows 8?

 

Microsoft са решили проблема като са вградили защита в платформата си. Windows Defender предлага бърз начин да проверите дали компютърът ви е заразен и помага за идентифицирането и премахването на вируси, шпионски софтуер и друг злонамерен софтуер.

 

Много дълго време, Windows не предлагаше надеждна защита срещу злонамерен софтуер. През 2007 година обаче, с излизането на Vista версията беше представен и Windows Defender.

 

За съжаление, никой не хареса тази версия на Windows и всички започнаха да търсят алтернативи. След това постепенно, до Windows 8, Microsoft засили значително сигурността и някои потребители като че ли забравиха за Windows Defender.

 

Сега благодарение на PC World можем да научим повече информация за Windows Defender. И така, ето какво трябва да знаем за вградената защита Windows Defender.

 

Windows Defender е нещо повече от антивирусен софтуер

Microsoft не са разработили Windows Defender от нулата. В началото на 2000 година, Microsoft купи софтуерна компания, която беше разработила програма, наречена GIANT AntiSpyware и впоследствие я преименува на Microsoft AntiSpyware. След това, по време на бета фазата на развитие, Microsoft отново преименуваха софтуера на Windows Defender и това име остана и до днес.

 

Между Vista и Windows 7, Windows Defender не беше нищо друго освен софтуер, който предпазваше системата от заразяване с вируси, което ограничаваше неговата полезност. С излизането на Windows 8 обаче, Microsoft реши да разшири функционалността му и включи възможност за откриване и отстраняване на вируси.

 

Windows Defender замени Microsoft Security Essentials

Няколко години след дебюта на Windows Defender, Microsoft обяви, че ще доставя безплатно напълно функционален продукт за сигурност за потребителите на Windows. Името на този продукт беше Microsoft Security Essentials.

 

Това беше страхотна новина, тъй като всички Windows компютрите се продаваха оборудвани с антивирусен софтуер за защита, но за съжаление, Microsoft Security Essentials се оказа слаб и потребителите започнаха да го заменят с по-подходяща защита срещу зловреден софтуер. 

 

Когато Microsoft подобри Windows Defender в Windows 8, компанията обяви, че новият Windows Defender става ‘духовен наследник’ на Microsoft Security Essentials. Като такъв, Microsoft Security Essentials не е достъпен за Windows 8 и потребителите могат да избират само между Windows Defender или инструмент на трета страна.

 

Windows Defender предлага три режима на работа

Въпреки че Windows Defender осигурява единна форма на защита – сканира за проблеми и слага под карантина ако открие съмнителен софтуер – тя ви дава свободата да избирате между три различни режима на работа.

 

При ръчното сканиране се изисква от вас да пуснете Windows Defender и да кликнете върху бутона ‘Scan Now’. Автоматичното сканиране е планирано сканиране, което работи на определена дата и час. При защитата в реално време винаги е включена опция, която предпазва от инсталиране на злонамерен или нежелан софтуер без разрешение. Освен това, има и три типа сканиране: бързо сканиране, пълно сканиране и сканиране по поръчка.

 

Windows Defender може да бъде конфигуриран

Windows Defender дава възможност за персонализиране. За целта трябва да отидете в страницата с настройки. Тук ще откриете много възможности: да превключвате между различните режими на работа; да игнорирате определени имена на файлове, типове файлове от всички сканирания; да изключвате конкретни системни процеси да бъдат сканирана и така нататък. Ще се убедите, че Windows Defender е по-напреднал софтуер, отколкото изглежда на пръв поглед.

 

Една от най-съвременните характеристики на Windows Defender е Microsoft Active Protection Service (MAPS). Тази функция е изключена по подразбиране, но може да бъде включена ръчно, ако потребителите искат да се присъедините към Microsoft Active Protection Service (MAPS) общността. Ако решите да участвате в тази общност и активирате функцията, вашият компютър ще изпраща автоматично доклади на Microsoft, които описват различните видове зловреден софтуер и нежелан софтуер, с който се е сблъскал вашия компютър. Тези доклади ще помогнат на Microsoft да ви предложат по-силна и надеждна защита в бъдеще.  

 

Има случаи, в които е добре да изключите Windows Defender

Въпреки предимствата на Windows Defender, важно е да се отбележи, че неговата защита е слаба в сравнение с конкуренцията. Ако искате нещо по-надеждно и с по-високи гаранции за сигурността, потърсете алтернативен софтуер за сигурност.

 

Ако инсталирате софтуер на трета страна, Windows Defender вероятно ще се деактивира автоматично. Все пак, има случаи, когато не го прави, така че ще трябва да го деактивирате сами, защото може да влияе негативно на другия софтуер.