"NiCd" е химическото съкращение за състава на никел-кадмиевите батерии, които са едни от най-използваните акумулаторни батерии. Никел-кадмиевите батерии съдържат химикалите никел (Ni) и кадмий (Cd), в различни форми и композиции.  

 

Ni-Cd батерии са със сравнително ниско вътрешно съпротивление, което ги прави добър избор за захранване на дистанционни управления, електрически модели самолети, лодки и коли, както и безжични електрически инструменти. По-големите Ni-Cd батерии се използват за захранване на електрически превозни средства и други. 

 

Предимства на никел-кадмиевите батерии

- Те се повреждат много по-трудно от другите акумулаторни батерии.

- Ni-Cd батерии издържат по-дълго, по отношение на броя на циклите на зареждане / разреждане, в сравнение с други акумулаторни батерии.

- В сравнение с оловно-киселинните батерии NiCd батерии имат много по-висока енергийна плътност. Освен това една NiCd батерия е в пъти по-малка и по-лека, отколкото която и да било оловно-киселинна батерия.

- Те имат много ниско вътрешно съпротивление, което поддържа ниска вътрешна температура, а това позволява бързо зареждане и разреждане.

- Енергийната им плътност е 40 Wh/l, което на практика означава, че акумулатор с големина R6 (АА) има капацитет 600-1000 mAh.

- Те имат сравнително нисък саморазряд при съхранение 10-15% на месец при стайна температура.

- Тези акумулатори са най-евтини.

 

Недостатък на никел-кадмиевите батерии

Характерен за никел-кадмиевите батерии е така наречения „ефект на запаметяване”, който ги прави силно чувствителни към режима на експлоатация. При правилна експлоатация всяка батерия от този вид може да достигне до 1000 цикъла заряд-радряд.

 

Съхраняване на NiCd батерии

За съхранение на NiCd батерии избирайте хладно и сухо място. Температурният диапазон за съхранение на батериите е между -20 ° С и 45 ° С. Освен това се погрижете NiCad батерии да  са със заряд между 40% и 0% , когато имате намерение да не ги използвате известно време. Не се препоръчва никел-кадмиевите батерии да не се използват прекалено дълго време.