Intel е най-големият производител на процесори в индустрията и вероятно всеки от нас е работил с десктоп компютър или лаптоп, който се захранва от чиповете на компанията. Teхнологичният гигант също така планира да използва премиерата на Windows 10 ОS и вниманието, което тя се очаква да предизвика сред потребителите, за да разшири максимално позициите си и сред мобилните устройства. Докато очакваме да видим дали това ще се случи искаме да ви информираме за странните понякога съкращения, които Intel използва в имената на своите архитектури.

 

На пръв поглед те изглеждат нелогично, но всъщност компанията намира как да ги класифицира по логичен и удобен за нея начин, информира HowToGeek. Трябва да отбележим, че името на поколението, от което е даден чип може лесно да се разбере като обърната вниманието на цифрата след тирето. Така например Core i7-2620M е от втора генерация, докато Core i5-3570К e oт трета, но това не единственото, което трябва да знаете за процесорите на компанията.

 

Ако сте виждали буквата C на своя лаптоп или компютър това означава, че вашия десктоп чип е базиран на LGA 1150 интерфейса, като буквата H е индикация за висока производителност на графичния чип. Потребителите, които виждат К да присъства в името на процесора им е добре да знаят, че той не е заключен, а М и Q съответстват на мобилен и четириядрен. Intel използват също и името R, което е процесор, работещ с BGA1364 интерфейса, а T е буква, която акцентира върху ниската консумация на енергия.

 

Всеки един модел на компанията, който има буквите U и Х oзначава респективно най-енергийноефективните и най-ограничените серия чипове на компанията. Eдинственият чип, който може да се конкурира с тях по отношение на дългия живот на батерията е архитектура, която след обичайното наименование включва буквата Y.

 

Вижте Intel ще представят първите Skylake процесори на 5 август