Samsung Galaxy Tab е считан от някои за по-добър таблет дори от iPad. Дори това да не е така, безспорен факт е, че в момента светът разполага с два доста добри продукта – единият 7-инчов, а другият 10-инчов. След като имаме поне две сравними една със друга страни, можем да си позволим да анализираме идеята за таблета като цяло. Вижте деветте неща, които, според Tbray.org, може или не може да прави един таблет.

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Таблетите не могат да заместят телефоните

Размерът определено има значение и в случая потребителите предпочитат по-малките устройства, които се побират в джобовете им. Много по-удобно и естествено е, например, да снимаме през телефона си, отколкото през таблета. Що се отнася до разговорите пък, едва ли имаме нужда някой да ни убеди в удобството на мобилния телефон пред големия таблет.

 

2. Таблетите могат да въпроизвеждат добре уеб страници

Колкото и добър да е екранът на един смартфон, той все още си остава сравнително малък. По този начин, четенето на уеб страници през него става трудно. Едната от главните цели на таблетите, разбира се, е да позволяват лесно четене на дигитално съдържание, което веднага ви насочва към кой продукт да се обърнете ако имате нужда от интернет навсякъде с вас.

 

3. Таблетите могат да се използват като дигитални рамки

Таблетите са достатъчно леки, за да се предават от ръка на ръка, когато, например, искате да покажете на някого забавна снимка. В този случай, по-голямото е по-добро, т.е. един 10-инчов таблет като iPad ще ви достави най-голямо зрително удоволствие.

 

4. Таблетите могат да бъдат удобни дори при продължителна употреба

Тук важи обратният вариант – колкото по-малко, толкова по-добре. Един 7-инчов таблет като Galaxy Tab е по-удобен за продължителна употреба и при него китките ви не се изморяват толкова, тъй като не боравите и с двете  ръце наведнъж.

 

5. Таблетите не могат да бъдат прекалено големи

Всичко си има определени стандарти. Стандартната книга е 15см. висока, а стандартният фотографски филм е 35мм. По същия начин и при таблетите ще се обособи подобен стандарт, който няма да позволява прекалено големи размери. Едва ли потребителите ще приемат таблет по-голям от iPad.

 

6. Батерията на таблетите може да издържа дълго време

Това е особено важна характеристика за всички мобилни устройства и абсолютно задължителна за таблетите, които обещават голямо разнообразие от функции. Ако батерията не издържа дълго време, от тези функции просто няма да има смисъл. Засега iPad е лидер в тази област, но и Samsung Galaxy Tab се справя сравнително добре.


7. Таблетите не могат да служат за фотоапарати

Както казахме и по-горе, неестествено е да извадим 10-инчово устройство и да го насочим към интересен минувач, който искаме да заснемем. Разбира се, камерите са важни, например за приложения за добавена реалност, но те ще си останат допълнителни, а не основни екстри.

 

8. Таблетите понякога могат, а понякога не могат да дадат поле за вашата креативност

Това зависи много от предмета на вашата креативност. Вече има невероятно добри приложения за рисуване или обработка на снимки, които вършат чудесна работа при таблетите, без да бъдат засегнати по какъвто и да е начин от тъчскрийна. Ако говорим, обаче, за професионално писане, едва ли нещо може да замести физическата клавиатура.

 

9. На таблетите могат да се играят игри

Екранът е достатъчно голям, за да виждаме добре всичко в една игра, а и устройството може лесно да се държи с една ръка, докато с другата управляваме героя си в играта. Въпреки това, не е съвсем сигурно, че можем да играем сложни игри от типа на Need for Speed, макар че, едва ли те ще ги затруднят кой знае колко.