Хард дисковете тип SSD притежават много предимства пред стандартните HDD-модели, които ги правят все по-атрактивен избор за потребителите. Те обаче все още не са получили достатъчно голяма популярност поради изобилието от новости в технологичния свят, поради което масовия потребител не винаги се замисля за ползите от SSD.

 

Те обаче заслужават внимание. С по-бързо зареждане, търсене на файлове, стартиране на приложения и по-малка консумация на енергия в режим на изчакване, SSD (Solid State Drive) дисковете са по-добрият избор от стандартните HDD (Hard Disk Drive) хард дискове.

 

Ето защо все повече потребители решават да заменят стандартния механичен хард диск на компютъра си с SSD. Знаете ли обаче, че вие може да спечелите много повече ако се ползвате от двата диска.

 

Благодарение на PC World можем да разберем за 4 неща, които може да се направят с втори вътрешен хард диск.

 

1. Отделете Windows и данните си

Можете да защитите по-добре вашата Windows инсталация и вашите файлове ако те са на отделни дискове. Ако единият от вашите дискове е SSD, сложете Windows на него. В противен случай, сложете Windows на по-малкия диск.

 

2. Експериментирайте с различни операционни системи

В случай, че имате резервен диск, можете да инсталирате на него друга операционна система. Това е чудесен начин да научите Linux или да тествате Windows 10, преди версията да стане достатъчно стабилна и надеждна за употреба.

 

3. Превърнете двата диска в един супер бърз диск

Ако дънната ви платка позволява и устройствата имат еднакъв капацитет, може да създадете RAID 0. Това превръща двете устройства в един много голям, много бърз виртуален диск.

 

4. Застраховайте се

Можете да създадете RAID 1, което ще записва данните едновременно на двата диска. Това няма да ускори вашия компютър, а и вие губите допълнително място за съхранение, но ако един от дисковете се провали, а другият продължава да работи вие няма да загубите данните си. И в този случай дънната платка трябва да позволява това и дисковете да имат еднакъв капацитет.