Всички знаем прочутата поговорка, че хората посрещат по дрехите. Въпреки че в продължението се твърди, че те изпращат по ума, това едва ли е успокоително, тъй като всеки се досеща, че може и да няма този късмет, ако първоначалната преценка за него не е добра.

 

По тази причина, в обществото се е наложило мнението, че колите, които караме, дрехите, с които се обличаме, или местата, където живеем са важни за начина, по който ни възприемат хората. Днес обаче, това важи с голяма сила и за електроните джаджи, които използваме.

 

Според някои анализатори, въпреки че един смартфон или компютър не могат да ни дадат много идеи за това каква е личността на собственика им, те все пак могат да ни подскажат възрастта или вкусовете му. Ето какво могат да ни „подскажат“ различните устройства за притежателите им.

 

1. iPhone срещу Android

Устройствата на Apple често се възприемат като „най-крайните потребителски продукти“ в света и хората с вкус обикновено си купуват именно тях. iPhone е предпочитан от хора, които нямат време да се ‘ровят’ много в менютата. Като цяло, човекът притежаващ iPhone иска да каже, че той не е технически грамотен, и няма време за губене.

 

Според едно проучване проведено през 2011 година, iPhone е по-предпочитан от нежната половина на човечеството и от хората с магистърска степен. Разбира се,  устройствата на Apple се предпочитат и от онези, които печелят повече от $ 200 000 на година и харчат парите си с наслада.

 

iPhone се превърна в символ на статус, защото хората приравниха смисъла за думата смартфон с iPhone. Смартфонът на Apple всъщност помогна на продажбите на много други модели смартфони, защото хората най-накрая разбраха какво всъщност прави един смартфон.

 

От друга страна, хората, които използват телефони  с платформата на Google са предимно мъже, които обичат животните, тъй като сред тях се срещат повече собственици на домашни любимци отколкото сред потребителите на iPhone.

 

2. Потребители на Blackberry, Windows Phone фенове  

Оказва се, че устройствата с Blackberry и Windows Phone се предпочитат еднакво от мъже и жени. Характерно за тези потребители е, че те обичат да пътуват много, не са особено претенциозни хора, и могат да се справят с всякакви предизвикателства. Те са  умерени хора, които няма да видите да влизат в безмислени спорове.

 

За разлика то тях, хората, които използват устройства с Windows Phone може да се опишат като дръзки личности, а онези, които използват джаджи с BlackBerry – като ‘динозаври’.

 

3. Mac срещу PC потребители

Според проучване проведено през 2011 година, Mac потребителите притежават по-голям брой научни степени в сравнение с PC потребителите. Оказва се, че собствениците на Apple компютри са на възраст между 18-34 години, а тези на PC – между 35-49 години. Интересното е, че 23% от анкетираните са избрали да не влизат в спор за това кой комптър е по-добрият – Mac или PC.

 

4. Таблети за млади и стари

Таблетите се харесват от всички видове потребители. Повечето потребителите, използват тези устройства предимно за отдиха и забавление. За разлика от младите собственици на таблети обаче, хората в зряла възраст използват устройството от време на време, имат по-малко технически познания, и са по-често от женски пол над 50 години. В допълнение, таблетите са най-предпочитаните устройства сред учащите и сред хората с високи доходи.