През последната година продажбите на iPad непрекъснато спадат поради големия брой конкуренти които навлизат в пазарния дял на Apple със своите таблети.

 

Тази година Apple въведоха много интересни функции и продукти на пазара, като например Force Touch в тракпадите на новите MacBook, който отчита силата на налягане при натискане. Apple също така пуснаха на пазара своя Apple Watch и въведоха Apple Pay услагата си, която непрекъснато привлича все повече интерес и нови бизнес партньори.

 

Слуховете за новия iPad са, че ще е с по-голям екран и ще поддържа функцията Apple Pay, като това ще е таблетът с който Apple отново ще станат лидер на този пазар.

 

От Apple както винаги не бързат да разкриват особено много преди представянето на продукта си, но цялото интернет пространство е залято със слухове относно дизайна, функциите, скороста и тн. на новия таблет. Името му най-вероятно ще е "iPad Pro" или "iPad Plus".

 

Спекулациите, че Apple щеше да разкрие новия iPad на Световната конференция на разработчиците на Епъл на 8ми юни не бяха оправдани. Обикновено от компанията обръщат внимание на таблетите си през октомври или ноември (поне от 2012 г. насам), което е около месец след обявяването на новият iPhone, и по всичко личи, че тази година няма да е различно.

 

Изтоници от Apple твърдят, че екранът на новия iPad ще е впечатляващите 12.9 инча, което е много повече от 7.9-инчовия Mini 3 и 9.7-инчовия Air 2. Едва ли, обаче, ще е по-тънък от Air 2, който със своите 6.1 милиметра дебелина е вторият най тънък таблет на пазара след Dell Venue 8 7000. iPad Pro най-верочтно ще бъде с резолюция 2732x2048 пиксела, което го прави със същата плътност на пикселите като Air 2. Fource Touch функцията също най-вероятно ще намери място в новия iPad, което ще добави измерването на чувствителност при натискане към огромния списък с интерактивните функции на таблета.

 

Apple разкриха голям брой новини за новата си операционна система iOS 9 по време на тазгодишната си конференция на 8ми юни. Те показаха нови функции, които позволяват по-добри мултитаскинг възможности, които са способни изцяло да трансформират начина по който използаме iPad. Най-важните неща които новата операционна система предлага за iPad са функцията за разделяне на екрана, както и нови команди с жестове. От съществуващите таблети на Apple в момента, единствено iPad Air 2 ще поддържа функцията за разделяне на екрана, но по всяка вероятност и новия iPad Pro ще има същата способност, която максимално ще уползотворява големия му екран.

 

split-screen-ipad_400

 

Имайки предвид, че наскоро Applе представиха порта USB-C който ще е включен в новия MacBook, е напълно възможно новият iPad също да работи с него. Този порт може да се използва както за зареждане на устройството, така и като нормален USB порт. Това означава, че ще е по-лесно да свързваме различни видове хардуер като клавиатура или монитор към новия iPad за разлика от досегашните модели.

 

Поради по-големия си екран и множеството си нови функции и хардуерни обновления е много вероятно новият таблет да е по-скъп от Air 2. Това, обаче, можем само да гадаем на този етап и да очакваме повече разкрития през есента.