OTG е съкращение от USB OTG (USB On-The-Go) и представлява стандарт, който позволява на устройствата да ‘разговарят‘ помежду си. Например, може да свързвате телефона си към четци на SD карти, камери и дори мишка или клавиатура. 

 

Ако не сте сигурни дали вашето устройство поддържа стандарта, потърсете в интернет като изпишете името на джаджата си плюс ‘OTG’ или ‘USB host’, или изтеглете USB Host Diagnostic приложението от Google Play.

 

Ето какво още трябва да знаете за стандарта USB OTG:

 

 

Как можете да използвате OTG на вашия смартфон или таблет?

Да притежавате устройство поддържащо стандарта не е достатъчно, за да се възползвате от OTG. Ще имате нужда и от подходящ OTG кабел за вашето устройство. Освен това, за свързване на устройствата за съхранение като USB флаш памет или твърд диск може да се наложи да изтеглите приложение като USB Host Controller или Total Commander.

 

6449c8ca0bfee7fdd4a9d48e6f159f97_400

 

Какво може да правите с USB OTG?

Може да използвате USB OTG, за да свържете смартфона или таблета си с периферни устройства като мишка или клавиатура. Разбира се, има някои ограничения, например някои модели геймърски мишки не са напълно съвместими.

 

Както вече споменахме обаче ползата е, че може да свързвате смартфоните и таблетите си с USB флаш памети или с външни твърди дискове чрез USB OTG. По този начин можете директно да получите достъп до данните на външното устройство за съхранение и да възпроизвеждате филми или музика, без да се налага да ги съхранявате на вашето устройство.

 

41rqbxd0wl._sy355_

 

Освен това, можете да ги използвате като резервно решение за съхранение на вашите снимки, музика и други файлове от вашия смартфон. А ако обичате да правите музика, USB OTG ви дава възможност да свързвате устройства, като например, MIDI клавиатури и контролери, аудио входове за инструменти и вокали и различни контролери, които могат да превърнат телефона или таблета ви в сериозна машина за създаване на музика.

 

Кои устройства поддържа USB OTG?

Android поддържа USB OTG от версия 3.1, но стандартът невинаги се поддържа от производителите на устройства. Постепенно обаче нещата се променят така например, ако вашият телефон е един от тези, изброени по-долу, или по-нов модел, почти със сигурност ще поддържа USB OTG:

 

- Sony Xperia Z, ZL, Z Ultra, Z1

- Samsung Galaxy S2, S3, S4, Note 1, Note 2, Note 3

- LG Optimus G, G2

- HTC X, One, One mini, One max

- Google Nexus 5

 

Вижте още какво трябва да знаем за новия USB стандарт Type-C