Spotify е ветеран сред музикалните стрийминг услуги. През 2008 година компанията просвирва първата си песен, а днес вече има над 60 милиона потребители, 15 милиона платени абонати, 30 милиона песни и над 1,5 млрд. плейлисти.

 

Това я прави най-голямата и най-известната стрийминг услуга в света. Освен уеб-версията, Spotify има десктоп приложение за Windows, OS X, Linux и мобилно приложение за устройства с iOS, Android, BlackBerry и Windows Phone.

 

Spotify е услуга, която ще ви хареса, ако все още не сте я използвали. Потребителите могат да търсят по име на песента, изпълнител, наименование на албума, по жанр или плейлист. Ето какво още ви предлага Spotify според Forbes.

 

Видове абонаментни планове

Spotify предлага три абонаментни плана: безплатен, неограничен Unlimited (£ 4,99 на месец) и Premium (£ 9,99 на месец). Всеки от тях предлага различни възможности и ограничения, в зависимост от това кое устройство използвате за достъп до Spotify. 

 

Безплатното ползване на Spotify без каквито и да било ограничения е възможно в рамките на 6 месеца. След това достъпът до каталога с музика за онлайн стрийминг на Spotify за потребителите, които не заплащат за услугата спада до 10 часа месечно. Ако се абонирате имайте предвид, че абонаментът се подновява автоматично, освен ако не заявите отказ от него преди края на текущия месец.

 

Освен стандартния абонамент имате възможност да ползвате и преференциалния Premium, под който услугата не само е освободена от реклами, но позволява да слушате музика без да влизате в интернет (чрез съхраняване на кеширано съдържание на до три персонални компютъра и мобилни устройства). Функцията Spotify Connect, също е ограничена до потребителите, които си плащат. Spotify Connect е сравнително нова функция (или по-скоро нов бутон в Spotify приложението), която ви дава възможност да стартирате мелодии от каталога на Spotify , чрез Wi-Fi-свързани високоговорители, телевизори, лаптопи и други устройства.

 

Как да използваме Spotify

След като инсталирате Spotify на своя компютър, смартфон или таблет, ще получите достъп до пълния каталог от музика на платформата. Според това как ще се регистрирате в Spotify (чрез нова регистрация или Facebook свързаност) ще можете веднага да видите кои ваши приятели използват услугата и да започнете да ги следвате, ако решите.

 

Опцията за показване на активността ви в Spotify на вашия Timeline във Facebook е активна по подразбиране в настройките на програмата, както и тази за публичен достъп до плейлистите, които създавате. В този панел на Spotify можете да промените много опции и функции, включително да зададете мястото, където да съхранявате музика на вашето устройство, така че да можете да започнете да я слушате директно в същия плейър.

 

В основното меню на приложението ще откриете началната страница с Accents  (предложения, базирани на популярността на артистите в платформата), списъкът с песни, които сте набелязали за слушане по-късно, панел за размяна на съобщения с други потребители на Spotify, директна връзка към мобилните маркети, от които можете да свалите приложението за своето мобилно устройство, както и опцията за синхронизиране с вашия iPod (функцията е достъпна и за Andoird и iOS след инсталиране на мобилната версия на Spotify).

 

Под основното меню се намира панел, даващ бърз достъп до добавените от потребителя приложения и възможност за инсталиране на нови. В този панел ще откриете и две предварително инсталирани приложения – класациите Top Lists, базирани на предпочитанията на потребителите в коя да е страна, имаща достъп до Spotify и Radio – една от най-популярните екстри на услугата, която е подобна на Pandora и автоматично компилира плейлист от песни, за които се предполага, че бихте харесали.

 

Последният панел – Collection – дава бърз достъп до музикалните файлове на вашия компютър или мобилно устройство, но само ако сте посочили пътя до тях, а под него се намира бутонът за създаване на нов плейлист.

 

Как да се отървем от рекламите

Безплатният абонамент е свързан с реклами между песните. Няма начин да ги пропуснете, но има начини да ги заглушите. За Windows използвайте Blockify, а за Mac – Spotifree. Изтеглете приложението и го преместете във вашата папка Applications.