Random Access Memory или накратко ‘RAM’ е една от най-важните спецификации на хардуера на компютъра. Тази памет се нарича още оперативна. Повечето хора знаят, че компютърът им има RAM, но не винаги са напълно сигурни какво точно означава това и за какво служи.

 

Ако обаче имате нужните познания ще знаете какво точно може и какво не може да прави вашия компютър на базата на наличната памет. От големината на RAM-а зависи дали ще може да работите с програми за редактиране на видео или да играете на модерни видео игри.

 

Това е така защото колкото и мощен да е един процесор, той не ще може да функционира пълноценно без достатъчно количество RAM памет. И така, ето какво трябва да знаете за това какво е RAM и за какво се ползва.

 

Какво е RAM?

RAM е вид памет в електрониката, която позволява неограничен достъп за четене и запис, до произволна част от данните. За разлика от външната памет (като твърдия диск, флаш паметта), RAM се изгражда от чипове, които са способни да съхраняват информация само докато им е подаден електрически сигнал. Съществува и сравнително нова разработка, наречена флаш-памет или енергонезависима RAM, при която информацията се запазва дори при прекъсване на захранването за продължително време.

 

За какво се използва RAM?

RAM се използва за временно съхранение на данни и инструкции, които изискват бърз достъп. Например, ако с помощта на текстообработваща програма създавате документ, той ще се съхранява в RAM паметта на компютъра ви, докато го редактирате, а скоростта, с която RAM чете и пише данните ви позволява да видите вашите редакции на този документ в реално време.

 

Мобилните устройства използват RAM и като кеш буфер за данни, защото четенето и записването във вградената памет или в SD картата на телефона или таблета е доста по-бавно. Връзката между процесора и RAM паметта обаче, е изключително бърза.

 

Вижте защо Chrome използва прекалено много RAM.