За много хора спестяването на пари и това да успеят да се вместят в рамките на бюджета си е основен приоритет. Те обикновено имат един безкраен списък от лъскави джаджи, които искат да си купят, но винаги следват целта си, която е комбинирането на желанието им да имат най-добрите джаджи и ненарушаването баланса на банковата им сметка.

 

Изборът на нов рутер доскоро не беше сред приоритетите на потребителите в България, тъй като доставчиците на кабелен интернет обикновено поемаха отговорността за доставка монтаж и поддръжка на това устройство.

 

Все пак обаче, както е и с много други неща, може да ви се наложи да се погрижите за подмяна на дефектирало старо устройство или за подмяна на рутер, който не е достатъчно мощен или надежден.

 

Ако сте от този тип хора и имате нужда от нов рутер, вижте съветите на Gizmo Insider. От медията предлагат на вниманието ни три съвети, които ще ви помогнат да започнете с избора си на нов рутер.

 

Съвет 1: Изберете вашите мегабита в секунда ( Mbps ) разумно

Отделете си време, за да разберете точно колко бърза е сегашната ви интернет връзка и дали сегашният ви рутер може да ви осигури скоростта, за която плащате. Ако не, то тогава си изберете модел, който може да осигури скорост над сегашната, за да нямате проблеми в бъдеще ако решите да вдигнете скоростта на интернет връзката си. Можете да плащате за най-бързия интернет, но ако сте избрали грешния модел рутер, хвърляте парите си на вятъра.

 

Съвет 2: Решете дали се нуждаете от Wi-Fi (безжичен) рутер или от модел, който се свързва с компютъра ви чрез кабел

Какъв рутер ползвате в момента? Смятате ли да свържете новия си рутер директно с Ethernet кабел към вашия десктоп или лаптоп? Ако отговорът ви е да, то нямате нужда от Wi-Fi модел. Кабелните рутери са обикновено по-сигурни и предлагат по-бързи скорости на трансфер между компютрите. Днес обаче повечето потребители имат таблети, смартфони освен компютрите си, така че за тях много по-удобен би бил безжичен рутер. Като цяло, Wi-Fi моделите са по-удобни, защото можете да свържете всичките си устройства към една мрежа и да имате достъп до интернет от всяко място във вашия дом или офис. Ако решите да изберете безжичен рутер, трябва да се фокусирате върху силата на сигнала. Вашата основна цел трябва да е наличието на достатъчно сила, за да даде добър сигнала навсякъде във вашия дом.

 

Съвет 3: Сигурност

Повечето нови модели рутери предлагат най-високо ниво на сигурност, известно като WPA2. WPA2 предлага сигурност от корпоративно ниво затова е от съществено значение да си купите именно такъв модел. Някои модели рутери идват с вградена функция за родителски контрол, благодарение на оято родителите могат да поставят лимит и да следят сайтовете които децата им посещават.